Feb 4, 2023, 20:46

Negocieri eșuate Putin – Obama pentru Siria. Rusia îl apără pe Bashar al Assad, Obama îl vrea plecat

putin si obama

Președintele Statelor Unite Barack Obama și președintele rus Vladimir Putin au convenit luni ca forțele lor armate să poarte discuții pentru a evita potențiale conflicte legate de operațiuni în Siria, a declarat un oficial american citat de agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Cei doi lideri au convenit de asemenea să exploreze opțiuni pentru o soluție politică în Siria, dar nu au fost de acord cu privire la viitorul rol al președintelui sirian Bashar al-Assad.

Obama și Putin s-au întâlnit pe marginea Adunării Generale a Națiunilor Unite la New York. Discuțiile lor de aproximativ 90 de minute au abordat Ucraina și Siria, cu ambele subiecte obținând timp egal, a mai precizat oficialul, care s-a exprimat cu condiția anonimatului.

Obama a reiterat poziția de lungă durată a Washingtonului că Assad trebuie să plece și că nu există nicio cale spre stabilitate în țara devastată de război cu el la putere.

Discuțiile politice vor continua între miniștrii de externe ai SUA și Federației Ruse, iar Pentagonul ar urma să aranjeze discuții între militari, a mai spus oficialul.

Washingtonul pune sub semnul întrebării intențiile lui Putin în Siria, un vechi aliat al Rusiei, după ce Rusia a trimis acolo luna trecută tancuri și avioane de război. Washingtonul bombardează obiective ale Statului Islamic de aproape un an, amintește Reuters.

Oficialul a mai precizat că, până la sfârșitul reuniunii, intențiile lui Putin erau clare: înfrângerea militanților Statului Islamic și sprijinirea lui Assad.

„Avem claritate asupra obiectivelor lor. Obiectivele lor sunt să urmărească ISIL și să sprijine guvernul”, a spus oficialul american, folosind o referință alternativă pentru Statul Islamic.

Asupra Ucrainei, Obama a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări și a declarat că SUA văd o ocazie pentru progrese după așa-numitele acorduri de pace de la Minsk.

Dar el și-a exprimat îngrijorarea cu privire la punerea în aplicare a pactului, inclusiv față de planurile separatiștilor de a organiza alegeri locale „ilegale”, adaugă Reuters.

PUTIN SUSȚINE CĂ RUSIA NU VA TRIMITE TRUPE TERESTRE ÎN SIRIA

Președintele rus Vladimir Putin a exclus luni să trimită în Siria trupe de luptă la sol pentru a lupta contra grupării Statul Islamic, după o întâlnire cu omologul său american Barack Obama la Națiunile Unite, notează Reuters și France Presse.

„Ne gândim la modul în care putem ajuta în continuare armata siriană. Dar în ceea ce privește trupele la sol… o implicare a Rusiei, nu există nicio discuție despre o implicare terestră, o participare a trupelor rusești”, a declarat Putin, vorbind în limba rusă, la o conferință de presă la sediul ONU.

Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin a refuzat să excludă lovituri aeriene ale Rusiei în Siria în sprijinul armatei aliatului său Bashar al-Assad și împotriva grupării Statul Islamic.

„Ne gândim la acest lucru. Nu excludem nimic. Dar dacă va trebui să acționăm, o vom face numai respectând complet normele dreptului internațional”, a declarat Putin, întrebat de jurnaliști la Națiunile Unite în legătură cu loviturile aeriene efectuate de Franța și Australia în Siria.

Președintele rus a mai spus că întâlnirea sa de luni cu președintele SUA Barack Obama a fost „foarte utilă și sinceră” și că ei au discutat despre implicarea Rusiei într-o campanie militară împotriva militanților Statului Islamic în Siria.

„Când vine vorba despre implicarea rusă, suntem preocupați de ceea ce am putea face în plus pentru a-i sprijini pe cei care sunt pe câmpul de luptă, rezistând și luptând contra teroriștilor, ISIS (Statul Islamic) în primul rând”, a afirmat Putin în fața reporterilor.

Armata siriană și miliția kurdă sunt cei care s-au angajat în lupta contra Statului Islamic și a altor grupuri extremiste, a notat el, după o întâlnire de aproximativ 90 de minute cu Obama.

Despre întâlnirea sa cu Obama, Putin a spus: „Avem multe lucruri de făcut… există posibilitatea de a lucra la (soluționarea) problemelor comune împreună”, notează Reuters.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares