Mar 28, 2023, 03:02

Negocierile pentru Grecia au eșuat. Ședința Consiliului European a fost anulată

sursa foto theguardian.com

UPDATE: reuniunea liderilor Consiliului European care urma să aibă loc la Bruxelles a fost anulată. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat pe Twitter că a anulat reuniunea. „Am anulat ședința Consiliului European de azi. Reuniunea Eurogrup va începe la ora 16 și va dura până ajungem la o concluzie pe Grecia”, a scris Donald Tusk. 

 

Miniştrii Finanţelor din zona euro nu au reuşit, sâmbătă, după aproximativ nouă ore de negocieri, să ajungă la un acord asupra reformelor promise de Grecia în schimbul unui plan de salvare, urmând să se întâlnească din nou duminică, informează Mediafax.ro. După amiază, la întâlnirea șefilor de stat și de guvern convocată la Bruxelles, va participa și președintele României, Klaus Iohannis. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a chemat România și Bulgaria la discuțiile despre criza din Grecia, spunând că „nu este corect ca acestea să nu participe”, având în vedere că în cazul unui Grexit, vor fi afectate.

„Ne-am amânat întâlnirea şi vom continua mâine la ora (locală) 11.00 (12.00, ora României)”, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, după aproximativ nouă ore de negocieri „foarte dure”, în opinia unor diplomaţi, relatează DPA în pagina electronică.

Înainte de reuniune, o serie de miniştri şi-au exprimat scepticismul în legătură cu faptul că Grecia va implementa reformele pe care le-a promis. Încrederea între cele două părţi a fost erodată grav în cursul celor cinci luni de negocieri tensionate asupra unui nou program de salvare.

„Problema credibilităţii şi încrederii a fost discutată şi, desigur, problemele financiare implicate”, a declarat Dijsselboem. El a subliniat că negocierile sunt „în continuare foarte dificile, dar se lucrează încă”.

Ziua de duminică a fost stabilită ca termen-limită, în contextul în care liderii UE urmează să se întălnească duminică după-amiază pentru a stabili viitorul curs al Greciei. Temeri cu privire la faptul că ţara ar putea să intre în faliment şi să iasă din zona euro au reînviat.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares