Ian 27, 2023, 10:10

Nemții au fost plătiți să consume curent, după un surplus de energie regenerabilă

large_Germany_wind

Săptămâna trecută Germania a generat atât de multă energie din surse regenerabile încât a plătit populația ca să o consume. Experții spun că vremea a fost extrem de favorabilă în ultimele zile în Germania astfel încât centralele eoliene, solare și cele hidro au generat 54,6 gigawați pe 8 mai, ceea ce înseamnă 80% din consumul înregistrat în acea zi. De altfel, obiectivul Germaniei este ca în anul 2050 să utilizeze numai energie regenerabilă. De altfel, guvernul de la Berlin își propune să devină model pentru felul în care omenirea se va alimenta cu energie în viitor.

Datorită cantității mari de energie produse, prețul a scăzut atât de mult încât a ajuns să fie negativ, ceea ce înseamnă că furnizorii erau plătiți de producători ca să le cumpere energia electrică. Situația a durat peste 10 ore, timp în care cel mai scăzut nivel al prețurilor pe bursă a fost chiar și de -130 de euro pe megawat.

În timp ce unele centrale pe bază de gaz pot fi oprite, alte instalații, cum sunt centralele nucleare sau cele pe cărbune, nu își pot înceta activitatea la fel de repede. De multe ori, producătorii preferă sa vândă energie în pierdere decât să își să oprească instalațiile pentru câteva ore. Într-o zi obișnuită, regenerabilele produc mai aproximativ 50% din electricitatea consumată în Germania. În plus, fiind weekend, companiile nu folosesc atât de multă electricitate ca într-o zi normală de lucru.

O altă premieră eco a avut loc și în Japonia, unde energia verde câștigă tot mai mult teren. Punctele de încărcare pentru mașinile electrice au devenit mai numeroase decât cele pe benzină, potrivit Nissan, care spune că în studiu nu a luat în calcul punctele domestice de încărcare, la care apelează în continuare o mare parte a populației.

0 Comentarii

Shares