Mar 25, 2023, 22:19

Netanyahu îl exonerează pe Hitler de producerea Holocaustului și dă vina pe palestinieni VIDEO

bibi

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, pune paie pe foc în proaspătul lanț de atentate și crime care a reaprins conflictul dintre palestinieni și evrei. Netanyahu a spus la cel de-al 37-lea Congres Sionist Mondial că Hitler a vrut de fapt doar deportarea evreilor, liderul palestinian musulman Haj Amin al-Husseini fiind cel care i-a dat ideea să îi extermine.

„Hitler nu a vrut să extermine evreii la acea vremea, el a vrut să îi deporteze.  Haj Amin al-Husseini a mers la Hitler și i-a spus că dacă doar îi alungi, se vor întoarce aici, în Palestina. ‘Ce să fac cu ei?’, a întrebat Hitler. Muftiul a răspuns: arde-i”,  a spus premierul israelian într-un discurs care a stârnit reacții în întreaga lume.

Netanyahu a mai făcute aceste acuzații și în trecut, dar niciodată cu atâta îndârjire. El susține că liderul arab i-a vizitat pe Hitler și Himmler în timpul persecuției evreilor și a fost unul dintre arhitecții soluției decimării lor. Idee nesusținută de experți, care recunosc totuși apropierea dintre liderul nazist și cel palestinian, care a murit în 1975.

Mai mult, în discursul său, premierul israelian a descris atacurile asupra comunității evreiești din Ierusalim în ani, 1920, 1921 și 1929 ca fiind instigate de același muftiu al Ierusalimului, Haj Amin, care a fost mai târziu anchetat pentru crime de război în vestitele procese de la Nuremberg.

Profesorul Dina Porat, șeful catedrei de istorie în cadrul Institutului de Studii și Cercetări ale Holocaustului din Ierusalim a respins declarațiile premierului ca nefondate.

„Nu poți spune că muftiul a fost cel care i-a dat ideea lui Hitler să ardă evrei. Nu este adevărat. Întâlnirea lor a avut loc după o serie de evenimente de acest fel”, a spus profesorul pentru Ynetnews.

Partea palestiniană a reacționat imediat. ‘Netanyahu îi urăște atât de mult pe palestinieni încât este dispus să îl absolve pe Hitler de uciderea a 6 milioane de evrei’, a comentat miercuri negociatorul-șef palestinian, Saeb Erekat.

La rândul său, liderul Partidului Laburist și al opoziției israeliene, Isaac Herzog, a estimat că afirmațiile lui Netanyahu reprezintă o ‘distorsionare istorică periculoasă’, și i-a cerut șefului executivului israelian să revină asupra declarațiilor respective întrucât ele minimizează Holocaustul, nazismul și flagelul urii din cauza căruia evreii au avut de suferit.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares