Ian 31, 2023, 08:46

Netanyahu: Palestinienii sunt vinovați pentru Holocaust. Merkel: Ba nu, noi suntem

merkel netanyahu bibi

Declarația șocantă a premierului israelian potrivit căreia nu Hitler a avut ideea decimării evreilor, ci liderul palestinian Haj Amin al-Husseini, a provocat o reacție cu totul neașteptată din partea cancelarului german, Angela Merkel. Deși gafa lui Netanyahu, tot mai izolat după răcirea relațiilor cu Statele Unite, a avut la bază încercarea de a îmblânzi Germania chiar înaintea vizitei sale oficiale la Berlin, Merkel s-a văzut în situația bizară de a fi nevoită să își asume întreaga responsabilitate pentru Holocaust, de față cu Netanyahu.

„Toți germanii știu istoria maniei rasiste ucigașe a naziștilor, care a condus la Holocaust. Asta se învață în școlile germane pentru un motiv. Nu trebuie uitată niciodată. Și nu văd niciun motiv să ne schimbăm în vreun fel modul în care ne privim istoria. Știm că responsabilitatea acestor crime împotriva umanității este a Germaniei”, a declarat Angela Merkel la conferința comună susținută la Berlin cu omologul israelian.

Cu numai câteva ore înainte, Netanyahu declarase la cel de-al 37-lea Congres Sionist Mondial că Hitler nu a avut nicio intenție să ucidă evreii, dorind doar să îi deporteze. Ideea exterminării în masă i-ar fi venit după o discuție, în 1941, cu  liderul palestinian musulman, Haj Amin al-Husseini.

„Hitler nu a vrut să extermine evreii la acea vremea, el a vrut să îi deporteze.  Haj Amin al-Husseini a mers la Hitler și i-a spus că dacă doar îi alungi, se vor întoarce aici, în Palestina. ‘Ce să fac cu ei?’, a întrebat Hitler. Muftiul a răspuns: arde-i”, a spus premierul israelian.

O afirmație care a fost însă contrazisă chiar de istoricii de top al Israelului.

„Nu poți spune că muftiul a fost cel care i-a dat ideea lui Hitler să ardă evrei. Nu este adevărat. Întâlnirea lor a avut loc după o serie de evenimente de acest fel”, a spus profesorul pentru Ynetnews.

Netanyahu a răspuns criticilor evreilor din toată lumea, care l-au acuzat să vrea să îl exonereze pe Hitler. Dar scuza lui a venit doar pe jumătate, menținându-și totuși afirmația inițială.

„Este absurd. Nu am nicio intenție să îl absolv pe Hitler de responsabilitatea diabolică de a distruge evreii europeni. Hitler a fost responsabil pentru Soluția Finală a exterminării a 6 milioane de evrei, el a luat decizia. Este însă la fel de absurd să ignori rolul jucat de muftiu, un criminal de război. Rolul muftiului a fost decisiv în luarea deciziei de a extermina evreii din Europa. A fost partener și sfătuitor în planul de execuție conceput de Eichmann și Hitler”, a spus Netanyahu la Berlin.

‘Netanyahu îi urăște atât de mult pe palestinieni încât este dispus să îl absolve pe Hitler de uciderea a 6 milioane de evrei’, a comentat negociatorul-șef palestinian, Saeb Erekat, care l-a acuzat pe șeful executivului israelian că încearcă să „fabrice istoria”.

Liderul Partidului Laburist și al opoziției israeliene, Isaac Herzog l-a contrazis pe premier și i-a amintit că, potrivit consemnărilor istorice, planul lui Hitler de exterminare a evreilor fusese deja elaborat cu câțiva ani înainte ca Al-Husseini să-l întâlnească pe liderul Germaniei naziste. Haj Amin al-Husseini a murit în exil la Cairo, în anul 1974.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares