Ian 27, 2023, 10:10

Nouă majoritate în Republica Moldova, în jurul omului Moscovei. Miliardarul Plahotniuc, aproape premier

Sursa foto: Publika.md

O majoritatea parlamentară din care fac parte 56 de deputați din cei 101 ai legislativului de la Chișinău a luat naștere la Chișinău prin trădarea a 7 deputați ai PLDM, formațiune a foștilor premieri Valeriu Streleț și Vlad Filat( acesta din urmă aflându-se în prezent în arest preventiv sub acuzații de corupție).

„Nu acceptăm ca politica să se facă prin corupere politică, prin presiune și șantaj, ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova. Colegii din biroul permanent, cei 11 deputați din fracțiune ne vom urma scopul. Noi regretăm decizia celor șapte deputați de a susține în asemenea condiții crearea unei majorități, reiterând că PLDM a fost totodeauna disponibil de a participa la formarea unei majorități, doar că condițiile erau altele. Regretăm că o parte din colegi au decis să se incadreze în această majoritate, vom urmări evoluțiile de mai departe, cine va fi candidatul. Din cei șapte doar o persoană ne-a declarat că va susține crearea unei majorități. Ceilalți nu au spus despre aceasta. Este o supriză neplăcută”, a declarat Valeriu Streleț, fostul premier, potrivit Unimedia.

„Republica Moldova se află într-o criză fără precedent. Criza financiar-bancară s-a transformat în una politică și socială și riscă să aibă în perioada imediat următoare efecte dezastruoase asupra ţării. Totodată, ţinând cont de luptele geopolitice din regiune, continuarea crizei politice ar putea stopa pentru totdeauna direcţia de integrare europeană a ţării sau cel puţin pentru perioade nedeterminate”, se arată în declarația comună a celor șapte.

În presa de la Chișinău au apărut speculaţii potrivit cărora miliardarul Vlad Plahotniuc, finanţator al Partidului Democrat, ar putea fi propus pentru funcţia de premier. De altfel, se pare că noua majoritatea s-a creat pentru a-l propulsa pe sforarul politicii basarabene în fruntea guvernului.

Decizia liberalilor a fost șocantă chiar și pentru foștii colegi de alianțe, unii acuzându-l pe șeful liberal, Mihai Ghimpu, că ar fi fost cumpărat de democratul Vlad Plahotniuc.

”Ghimpu a zis că votează alături de comuniști (foști comuniști nu există). Cică pentru salvarea parcursului european. Ghimpu e un trădător-coțcar, care a exploatat cauza românească pentru a se îmbogăți și prolifera corupția în instituțiile statului. Astăzi ce, pe cine apără Ghimpu? Ce/pe cine salvează?”, se întreabă Ana Guțu, fost membru liberal.

Liderul PD, Marian Lupu, a anunțat ca pana miercuri, 13 ianuarie, noua majoritate va anunța și numele unui premier desemnat, dar și posibila creștere a numărului de parlamentari care susțin alianța.

Majoritatea este creată de facto în jurul PD, partidul controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc. Celor 20 de parlamentari democrați s-au aliat Partidul Liberal (Mihai Ghimpu), 15 parlamentari care au părăsit Partidul Comuniștilor și 7 parlamentari plecați din PLDM (partidul ultimilor doi premieri). Partidul Liberal a anunțat oficial că va participa la formarea unei majorități parlamentare cu deputați care susțin necondiționat cursul european al R.Moldova și realizarea Acordului de Asociere RM – UE.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares