Mai 31, 2023, 00:38

Noul premier polonez scoate steagurile UE din sala de conferinţe

The Economist

Proaspătul premier polonez Beata Szydlo a cerut ca de acum înainte în sala oficială de conferinţe din Guvern să nu mai existe alt steag în afara celui polonez. Este ultimul din multele gesturi anti-UE făcute de noul Executiv polonez.

Beata Szydlo susţine, de exemplu, că atacurile teroriste din Paris demonstrează necesitatea de revizuire a acordului Uniunii Europene privind redistribuirea refugiaților între țările membre pe baza unor cote obligatorii.

Polonia s-a distanțat la început de poziția Ungariei, Cehiei și Slovaciei care nu au sprijinit acordul privind repartizarea celor 120.000 de refugiați între cele 28 de state membre ale UE. În cadrul planului, Polonia urma să primească 4.500 de refugiați, adăugându-se celor 2.000 deja acceptați. ‘După Paris, situația s-a schimbat’, a declarat noul premier polonez Beata Szydlo.

Deciziile noului guvern de la Varșovia privind înlocuirea șefilor serviciilor secrete și reluarea procesului de numire a unor noi judecători ai Curții Constituționale au provocat o furtună pe scena politică poloneză la numai două zile după ce executivul conservator condus de Beata Szydlo a primit votul de încredere al parlamentului,

Printre obiectivele noului executiv de la Varșovia se pot menționa sporirea controlului statului asupra economiei și creșterea impozitelor percepute băncilor străine și hipermarketurilor cu acționariat străin — sumele suplimentare încasate astfel la buget urmând să fie direcționate către programe sociale—, dar și o reformă a mass-media, ce este acum controlată în mare măsură de capitalul german.

0 Comentarii

Shares