Dec 7, 2021, 19:56

Noul regim de la Varşovia preia controlul mass-media. Toţi angajaţii televiziunii publice, demişi

Foto: Politico.eu

Toţi jurnaliştii, editorii, producătorii şi directorii care lucrează la Societatea Naţională de Radio şi Televiziune din Polonia vor fi daţi afară. Angajaţii de la televiziunea publică TVP, Radio Polonia, agenţia de presă PAP şi alte 17 canale locale vor fi demişi pentru a face loc noii conduceri agreate de guvernul conservator, care a dat mână liberă pentru aducerea unor noi oameni.

Directorii mai multor canale ale televiziunii publice poloneze şi-au înaintat demisiile de câteva zile. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune denunţă „ameninţări la adresa democraţiei şi a statului de drept” după ce posturile publice de radio şi televiziune din Polonia au fost trecute, peste noapte, sub controlul guvernului.

Noua lege care reglementează activitatea posturilor publice de radio şi televiziune a fost adoptată de Parlamentul de la Varşovia în ultimele zile din anul trecut. Subiectul va figura săptămâna viitoare, pe 13 ianuarie, pe agenda reuniunii Comisiei Europene. Polonia riscă sancţiuni în termenii unei proceduri adoptate acum 2 ani, dar care nu s-a aplicat încă niciunui stat european. Sancţiuni ce pot merge până la retragerea dreptului de vot în Consiliul European.

Măsurile luate de guvernul polonez sunt în contradicţie cu pluralismul mass-media, cu independenţa mass-media publice şi cu democraţia în Polonia şi ar fi în contradicţie clară cu valorile fundamentale ale UE, scrie preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Mogens Blicher Bjerregard, într-o scrisoare adresată comisarului european pentru societate şi economie digitală.

0 Comentarii

Shares