Mai 31, 2023, 00:08

O Brigadă NATO se va instala în România după Summit-ul de la Varşovia

trupe nato

România va obține la Summitul NATO, care se va desfășura vineri și sâmbătă la Varșovia, dezvoltarea planului de contingență, au precizat, marți, surse aliate.

„Dezvoltarea planului de contingență înseamnă că știi cine, când, unde vine să te apere când ești atacat. Am obținut o echilibrare a întăririi Flancului Estic. Este vorba despre un plan cu termene precise, cu responsabili, cu unități alocate”, au explicat sursele citate de Agerpres.

De asemenea, la Summitul NATO se va omologa prezența înaintată pe Flancul Nord-Estic prin patru batalioane care vor fi desfășurate în statele baltice și Polonia.

„Astfel, în Flancul Nordic accentul va fi terestru, în timp ce în sudul Flancului accentul va fi terestru, maritim și aerian”, au menționat sursele aliate.

În plus, după reuniune se va obține o prezență terestră a NATO prin intermediul brigăzii multinaționale de pe teritoriul României, care va fi alcătuită din 3.000 — 5.000 de militari, în jur de 1.000 fiind, prin rotație, din statele membre, iar restul contribuție românească.

„Există asigurări din partea Bulgariei pentru 400 de militari, iar Polonia va angaja o companie”, au susținut sursele citate.

Conform acestora, la summit va fi declarată capabilitatea inițială a scutului antirachetă de la Deveselu și va fi realizată consolidarea profilului Mării Negre pe agenda NATO.

Sursele menționate au mai arătat că la Sofia a existat o confuzie privind prezența navală a NATO în Marea Neagră, partea română propunând înființarea unui cadru de cooperare pentru instruire și exerciții navale, în timp ce premierul bulgar a făcut referire la o flotă.

„Crearea unui cadru de cooperare pentru instruire și exerciții navale din Marea Neagră presupune exerciții pentru creșterea inter-operaționalității. Este o decizie care trebuie respectată. Proiectul va continua pentru că există o decizie, din mai 2015, a miniștrilor apărării din statele membre NATO. SUA, Franța și Marea Britanie susțin acest proiect. Cu Turcia, cu sau fără Bulgaria, România își va asuma rolul de națiune-cadru la care să se alăture alte state neriverane. Este vorba despre state care au mai făcut exerciții în Marea Neagră, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Canada și Polonia”, au explicat sursele menționate.

Summitul NATO de la Varșovia se va încheia cu o Declarație finală, care în prezent conține 120 de paragrafe ce fac referire la aspecte care țin de continuitate, dar și noutate.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares