Iun 8, 2023, 02:30

O retrage Cioloș pe Guseth de la Justiție?

guseth

Cristina Guseth, propusă pentru ocuparea portofoliului de la Justiție, a declarat luni, după audierea din comisiile parlamentare de specialitate, că s-a gândit să-și depună mandatul, dar că imediat a reflectat la ce impact va avea activitatea sa pe viitor, recunoscând că încă nu este pregătită pentru această funcție, informează Agerpres.

Decizia instalării lui Guseth la Ministerul Justiției se află la Dacian Cioloș. Parlamentul votează în bloc lista miniștrilor, nu se dă un vot nominal, deci parlamentarii nu mai au posibilitatea să respingă în plen această nominalizare, după prestația dezastruoasă a Cristinei Guseth la comisiile juridice. Surse politice susțin că premierul ar căuta deja o altă variantă pentru Ministerul justiției. 

„A fost o situație în care eu am simțit o energie negativă împotriva mea și, în pofida acestui lucru și a unui experiențe extrem de dificile, va trebui să colaborez și să mă supun puterii legislative în statul român”, a afirmat Guseth despre momentul tensionat din timpul audierii pe tema imunității.

Referitor la solicitarea unui parlamentar de a renunța la nominalizare și dacă a fost vreun moment în care a luat în calcul să depună mandatul, Cristina Guseth a confirmat că s-a gândit la acest lucru.

„Da, în acele momente treci prin toate etapele. Te gândești la tine, la ce simți, dar te gândești și la impactul pe care poate o să-l aibă ceea ce o să faci în viitor și atunci a trebuit să iau decizia destul de repede. (…) Nu sunt pregătită. Dar o să mă pregătesc. Pentru mine o să fie mult mai greu. Nu sunt pregătită în sensul faptului că nu am educație juridică. Tocmai de asta, eu cred că acolo pot reprezenta justițiabilul. Și ei trebuie să înțeleagă ceea ce este în legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregătire juridică. Legea se aplică oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni și voi face un efort suplimentar ca să înțeleg și să iau decizia bună”, a explicat directorul Freedom House.

Ea a recunoscut că s-a blocat la întrebările legate de imunitate și că s-a simțit ca la examen.

„Acolo m-am blocat. (…) Deci, eu acolo m-am blocat și am uitat de imunitate, despre care tot vorbim, pe care o au în caz de percheziție, de arest preventiv parlamentarii”, a menționat Guseth.

Întrebată dacă i-a fost greu să le spună în față parlamentarilor că ei sunt vizați atunci când se vorbește de imunitate, ministrul propus al Justiției a precizat: „Nu poți să le spui în față pentru că, totuși, cu oamenii aceștia trebuie să colaborezi și atunci, da, mi-a fost greu să le spun lucrul acesta. (…) După o astfel de experiență, am să fac tot ce ține de mine ca drumul României să continue. Deci, pentru mine a fost o experiență foarte dură și grea și, da, voi face ceea ce este în interesul cetățenilor din România”.

Ea a adăugat că, atunci când va avea proiecte de legi, va veni în Parlament cu experți.

„Departe de mine gândul ca eu să vin să susțin, câtă vreme eu nu am pregătirea juridică să fac lucrul acesta. (…) La MJ voi face proiecte care să ducă la consolidarea reformei din sistemul judiciar, care îl deranjează atât de mult pe domnul Nicolicea. (…) Am experiență. Dovadă e ceea ce am făcut și am lucrat cu instituții din sistemul judiciar și am avut rezultate. Deci, experiență de a face proiecte și de a obține rezultate am. Experiență managerială am. Nu sunt jurist”, a subliniat aceasta.

În legătură cu menționarea „străzii” în intervențiile sale și dacă aceasta este mulțumită de prestația unui ministru al Justiției la audierea din comisiile de specialitate, Guseth a susținut că strada vrea ca lupta anticorupție să continue.

„E greu să spun ce va spune „strada”, dar cred că „strada” vrea ca ceea ce s-a întâmplat în România în ceea ce privește lupta anticorupție să continue și „strada” a înțeles că de acolo se trage, de la corupție”, a menționat Guseth.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares