Sep 30, 2022, 21:17

O veste proastă. Teroriștii au învățat să urce bombe în avioane

Zborul MS 804

Deși nu există încă o concluzie oficială a prăbușirii zborului MS 804 Paris- Cairo, al companiei EgyptAir, ipoteza unui atentat terorism pare a fi cea mai plauzibilă. Ceea ce reprezintă o veste cât se poate de proastă. Cu alte cuvinte, filtrele de securitate din aeroporturi pot fi învinse, deci suntem mult mai puțin protejați de atacuri teroriste decât ne-am imaginat după 11 septembrie 2001.

Indiferent care este adevărul în ceea ce privește dispariția în Mediterană a zborului MS 804, există și alte dovezi care arată că în ultima perioadă teroriști au găsit metode să urce bombe în avioane. Robert Liscouski și William McGann de la The Combating Terrorism Center, o asociație afiliată West Point, scriu că grupările teroriste, de la cele din Yemen până la organizațiile din Siria sau Estul Africii, caută tot timpul metode noi pentru a strecura bombe printre pasagerii unui avion. Fie încearcă să păcălească sistemele de securitate de pe aeroporturi, fie recrutează insideri. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care sistemele de detectare de la aeroporturi sunt formate din mai multe niveluri, astfel încât teoretic este foarte dificil pentru teroriști să urce bombe în avioane. Există aparate cu raxe X foarte performante și sisteme care pot detecta inclusiv dacă pe obiectele sau pe hainele pasagerilor sunt urme de explozibil. Dar, spun autorii, multe aeroporturi din țări mai puțin dezvoltate, fie nu și-au procurat încă această tehnologie, fie nu au făcut și un training riguros cu cei care o folosesc.

Liscouski și McGann dau ca exemplu un incident care a avut loc pe 2 februarie, la bordul unui avion care pleca de la…citește continuarea pe travelzoom.ro

0 Comentarii

Shares