Sep 20, 2021, 00:01

Oana Stănciulescu, acuzată de legionarism în plenul Parlamentului, UDMR a plecat de la şedinţă

oana stanciulescu si puric

Oana Stănciulescu, propusă de PNL pentru un post în CA al TVR, a generat un scandal în Parlament, la şedinţa pentru alegerea noii conduceri a Televiziunii Publice, fiind acuzată de legionarism. Deputatul evreilor, Aurel Vainer, a declarat la tribuna Parlamentului că Oana Stănciulescu „a promovat mişcarea legionară în emisiuni”. Cristiana Anghel i-a luat apărarea Oanei Stănciulescu, arătând că mişcarea legionară din România nu a fost condamnată odată cu nazismul şi că „nu se poate să ştergem o parte din istoria noastră”. „Sunt statui cu Horthy în Ardeal, cu Antonescu nu sunt”, a spus Cristiana Anghel. Enervaţi, liderii UDMR au decis să scoată parlamentari maghiari din sală. „Dacă şedinţa se transformă în una de reabilitare a legionarismului, UDMT părăseşte sala”, a spus Marton Arpad. Marko Bela a spus şi el că n-a pomenit în 26 de ani un astfel de discurs de apărare a legionarismului în parlamentul României şi a pretins scuze din partea fanilor legionari. Nu a primit, aşa că maghiari au plect de la şedinţă.

Desemnarea oanei Stănciulescu în CA al TVR a provocat un protest oficial semnat de mai multe personalităţi culturale, care au acuzat-o pe aceasta de simpatii legionare.

„Am fost şocaţi de ştirea desemnării doamnei Oana Stănciulescu, la propunerea Partidului Naţional Liberal,  ca membră a Consiliului de Administraţie a Televiziunii  Române.

Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca  foarte activă în cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti. Cu o consecvenţă, ce trebuie subliniată, jurnalista îşi face un crez din a reabilita, şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată. Pe aceştia  i-a declarat repetat „eroii noştri“. Câteva exemple sunt revelatoare: la 23 februarie, acest an,  într-o dezbatere la Realitaea TV, Oana Stănciulescu declara că Radu Gyr, cunoscut poet legionar, autorul imnului mişcării legionare, personalitate recuperată de Ion Antonescu, în regimul căruia a ocupat importante demnităţi şi  scriitorul şi publicistul Vintilă Horia,  cunoscut ca prohitlerist sunt „reperele ei morale”. Şi, cu prestigiul câştigat întotdeauna de omul de pe ecran, recomanda societăţii româneşti să adopte aceste repere morale.

Doamna Stănciulescu a fost extrem de activă în  combaterea legii 217, supranumită în media „legea antilegionară“. Am aminti că această lege a fost propusă de parlamentari PNL, cu scopul de a împiedica propaganda extremistă din România. Doamna Stănciulescu, împreună cu alţi colegi ‘întru credinţă’ neolegionară au atacat brutal  Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel“, organism al Guvernului României şi au adus injurii grosolane directorului general al Institutului.

Nu este lipsit de interes să amintim forma de exprimare a doamnei Stănciulescu caracterizată prin agresivitate, autosuficienţă, minimalizarea adversarului de idei.

Considerăm că  poziţiile publice ale doamnei Oana Stănciulescu contribuie la crearea unui climat politic şi moral insalubru şi sunt periculoase pentru democraţia românească. Ele sunt contrare opţiunii europene a societăţii româneşti, opţiune în care PNL a avut un rol important. Această opţiune este incompatibilă cu moştenirea fascistă.”, se arată în protestul menţionat.

0 Comentarii

Shares