Iun 3, 2023, 23:30

Obama acuză presa că l-a ridicat pe Donald Trump în goana după like-uri. „Nu mai contează ce e adevărat şi ce nu”

obama cbs

Președintele american Barack Obama a atribuit o parte din vină pentru tonul actualei campanii pentru Casa Albă jurnalismului politic, care a fost afectat de reducerea bugetelor și de concentrarea asupra preluărilor de pe Twitter și a ‘like’-urilor de pe Facebook, transmit Reuters și AFP

Într-un discurs susținut luni la ceremonia de înmânare a unor premii pentru jurnalism la Washington, Barack Obama a cerut presei ‘să ancheteze, să pună în discuție, să sape și să ceară mai mult’, insistând că ‘ceea ce vedem astăzi ne pervertește democrația și societatea’.

El a criticat retorica vulgară, violența de la adunările electorale și promisiunile nerealiste de campanie care au ținut în mod constant capul de afiș în media, cel vizat de președinte fiind, chiar fără a fi numit în mod direct, miliardarul Donald Trump, favoritul alegerilor primare republicane.

„Întrebarea numărul unu pe care o primesc atunci când călătoresc prin lume sau discut cu liderii lumii acum este ‘Ce se întâmplă în America?’, cu referire la politica noastră’, a spus Obama, descriind îngrijorarea la nivel internațional.

Nu pentru că în lume oamenii nu au văzut politică delirantă. Ci pentru că ei înțeleg că America este locul unde nu-ți poți permite o politică absolut delirantă’, a explicat el, citat de Agerpres.

‘Atunci când responsabilii noștri aleși și campaniile noastre electorale scapă complet oricărei rațiuni, faptelor și analizelor, atunci când nu mai contează ce e adevărat și ce nu, acest lucru face de-a dreptul imposibil să luăm decizii bune în numele generațiilor viitoare’, a subliniat Obama.

Potrivit liderului american, peisajul mediatic s-a schimbat de la prima sa campanie prezidențială din 2008, când ‘exista un preț dacă spuneai un lucru și apoi făceai ceva complet diferit‘. ‘Întrebarea este dacă, în media actuală, acest lucru mai este adevărat’, a adăugat el.

Președintele a afirmat că instituțiile de presă au o responsabilitate în a ‘săpa’ mai adânc, în pofida ritmului alert al ‘acestei ere a smartphone’-ului și a presiunilor financiare puternice din industria de știri.

El a criticat modul în care canalele de știri acoperă campania, prin relatarea celor mai mici fapte și gesturi ale favoritului la învestitura republicană, căruia i se iau interviuri-fluviu. ‘A-ți face bine munca înseamnă ceva mai mult decât a-i întinde cuiva un microfon’, a subliniat Obama.

Președintele a criticat de asemenea disprețul față de corectitudinea politică — o temă recurentă în campania lui Trump — ‘un pretext pentru a spune lucruri ofensatoare sau a minți fără rușine’.

În opinia lui Obama, succesul producției ‘Spotlight’, saga jurnalistică recompensat recent cu Oscarul pentru cel mai bun film, arată apetitul publicului pentru adevăr și reportaj.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares