Mar 25, 2023, 22:53

Obama, enervat de un moderator care i-a spus că Putin e la conducere în Siria VIDEO

obama cbs

Ceea ce trebuia să fie un interviu amical la postul american CBS, s-a transformat într-o dispută aprinsă între președintele SUA, Barack Obama și gazda emisiunii 60 Minuter, Steve Kroft. Obama a fost enervat de întrebările agasante și, pe alocuri, nepoliticoase ale gazdei emisiunii.

Chiar dacă s-a vorbit și de politica internă și mai ales de Donald Trump, căruia Barack Obama nu îi dă nicio șansă la prezidențiale, subiectul fierbinte a fost Orientul Mijlociu și influența tot mai mare a Rusiei, care conduce campanii militare împotriva rebelilor care i se împotrivesc lui Bashar al-Assad, deși susține că atacă, de fapt, pozițiile ISIS.

Kroft l-a acuzat pe Barack Obama că nu se află la conducere și că a făcut greșeli rușinoase. I-a reproșat retragerea din Irak și că nu demonstrează forță ci mai degrabă slăbiciune. Mai mult și că s-ar retrage, de fapt, din zonă. Cei doi s-au întrerupt de mai multe ori pe parcursul interviului și au fost nevoiți să ridice vocea ca să se facă înțeleși.

Kroft: Ați spus acum un an că Statele Unite sunt la conducere. Că noi suntem națiunea indispensabilă. Domnul Putin pare că vă pune la îndoială această conducere.

Obama: În cel fel? Hai să ne gândim la asta. Haide să…

Kroft: Ei bine, a mutat trupe în Siria, unu la mână. Are trupe pe teren. În al doilea rând, rușii conduc operațiunile militare în Orientul Mijlociu pentru prima dată din Al Doilea Război Mondial.

Obama: Asta este o…

Kroft: Ne bombardează oamenii pe care noi îi sprijinim.

Obama: Și asta înseamnă să conduci, Steve? Lasă-mă să te întreb asta. Când am venit eu la Casa Albă, Ucraina este condusă de un lider corupt care era o paiață a domnului Putin. Siria era singurul aliat al Rusiei din regiune. Astăzi, în loc să fie capabilă să conteze pe sprijinului lor și să mențină baza pe care o aveau în Siria, pe care o au de foarte mult timp, domnul Putin își mobilizează propriile trupe, propria armată, doar pentru a-și păstra cu mare greutate singurul aliat. Iar în Ucraina…

Kroft: Vă pune la îndoială conducerea, domnule președinte.

Obama: Ei bine, Steve, trebuie să îți spune, dacă tu crezi că ați îngropa economia și a fi nevoit să trimiți trupe pentru a-ți ajuta singurul aliat înseamnă a conduce, înseamnă că avem definiții diferite ale leadership-ului. Definiția mea ar fi să conduci negocierile pentru schimbările climatice și un potențial acord pe care l-am putea semna la Paris. Definiția mea asupra ideii de a fi la conducere este să mobilizezi comunitatea internațională pentru a te asigura că Iran nu produce o armă nucleară. 

În ceea ce privește Orientul Mijlociu, avem o coaliție de 60 de state care nu se aliniază strategiei Rusiei. Din contră, spun că acea strategie nu va funcționa.

Kroft: Ideea era nu că este la conducere, ci că vă pune la îndoială conducerea și că a reușit să se implice foarte mult în desfășurarea acțiunii. Vă mai imaginați să se întâmple ceva în Siria semnificativ fără ca rușii să fie acum implicați? 

Obama: Asta se aplica și înainte. Nu uita că în ultimii 5 ani rușii au oferit arme, finanțare, așa cum a făcut și Iranul, Hezbollahul..

Kroft: Dar nu bombardau și nu aveau trupe în teren.

Obama: Faptul că au fost nevoiți să facă asta nu arată putere, ci arată că strategia lor nu a funcționat.

Restul interviului pe site-ul CBS.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares