Mai 28, 2023, 01:56

Obama: „Lumea are nevoie de o Europă putenică şi unită”. ‘Trebuie să menținem sancțiunile împotriva Rusiei’

sursa foto whitehouse.gov

Președintele american Barack Obama a declarat luni, la Hanovra, că lumea are nevoie de o ‘Europă puternică și unită’, în timp ce proiectul european este slăbit de o recrudescență a populismului și de amenințarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează France Presse.

‘Statele Unite și lumea întreagă au nevoie de o Europă puternică, democratică și unită’, a declarat liderul american într-un discurs pronunțat la Hanovra, în nordul Germaniei. ‘O Europă unită rămâne o necesitate pentru noi toți’, a insistat presedintele SUA, care se află într-o vizită de două zile în Germania.

‘Poate aveți nevoie de cineva din exterior ca mine să vă amintească de progresul pe care l-ați făcut’, a estimat el, înainte de întâlnirea de după-amiază cu cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Francois Hollande și premierii britanic și italian, David Cameron, respectiv Matteo Renzi.

Barack Obama a insistat, în discursul său pe faptul că ‘ceea ce se întâmplă pe acest continent are consecințe asupra lumii întregi’, informează Agerpres.

În același timp, Barack Obama a îndemnat țările europene să facă mai mult în materie de cheltuieli militare și să nu cedeze sentimentului de ‘automulțumire’ în materie de apărare.

Europa trebuie să-și asume partea sa de sarcină la nivel mondial pentru a asigura securitatea internațională, afirmând că NATO și națiunile europene în general ar putea face mai mult pentru a ajuta la lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), potrivit Reuters. ‘Europa a avut uneori un sentiment de automulțumire cu privire la propria apărare’, a spus Obama, adăugând că toate țările membre NATO ‘trebuie să-și asume responsabilitățile’.

În același discurs, președintele SUA a acuzat Rusia că recurge la intimidare în relațiile internaționale, afirmând că sancțiunile împotriva Moscovei vor rămâne în vigoare până când Kremlinul va pune în aplicare acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, conform DPA.

‘Trebuie să menținem sancțiunile împotriva Rusiei’, a spus Obama, subliniind că Rusia va trebui să recunoască faptul că ‘adevărata măreție’ nu vine din intimidare, ci din cooperare.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares