Iun 7, 2023, 16:37

Obama, pe coperta celei mai cunoscute publicații gay din Statele Unite

sursa: Out

Obama: Să crești ca negru care mai are și un nume amuzant mi-a amintit mereu cum este să fii mereu dat la o parte

Barack Obama apare pe coperta revistei lunare „Out”, care îi aduce un omagiu cu o fotografie alb-negru sub titlul: „Președintele nostru – aliat, erou, legendă”. Asta după ce în luna iunie, cu sprijinul puternic al șefului american de stat, Curtea Supremă a SUA a legiferat căsătoria pentru cuplurile gay în întreaga țară, o decizie ce vine după mai mulți ani de dezbateri aprinse.

„Are legătură cu copilăria mea, pentru că mama mi-a dat credința că fiecare persoană are aceeași valoare. În același timp, să crești ca nregu care mai are și un nume amuzant (n.r. Barack Hussein) , mi-a amintit adesea cam ce înseamnă să fii mereu dat la o parte. (…) În multe feluri este vorba de egalitate din punct de vedere legal, un element vital al mișcărilor populare din Statele Unite, care este și un element esențial al luptei comunității gay din toată lumea”, a spus Barack Obama într-un interviu-premieră pentru cei 44 de președinți ai Statelor Unite.

Întrebat care a fost prima persoană gay pe care a cunoscut-o, președintele SUA a vorbit de unul dintre profesorii săi, care încă din anul 1978 milita pentru drepturile comunității LGBT.

„Nu mai știu exact care a fost prima persoană pe care am cunoscut-o care să și admită că era gay, dar unul dintre profesorii mei din colegiu,  Lawrence Goldyn, este un om care iese în evidență pentru mine. Avem 18 ani și Lawrance era unul dintre profesorii mai tineri. Am devenit buni prieteni. A făcut tot ce a putut să sfătuiască lesbienele, homosexualii, transsexualii care erau elevii săi. Țineți minte, vorbim despre anul 1978. Aveai nevoie de mult curaj, multă încredere în cine ești și în lucrurile în care crezi. Anul trecut l-am văzut la recepția Gay Pride de la Casa Albă și i-am mulțumit că mi-a influențat modul în care gândesc”, a spus Obama.

Președintelui i-a fost reproșat că Statele Unite sunt partenere cu țări care nu respecte drepturile cetățenilor, precum Arabia Saudită. Barack Obama s-a apărat în „Out” spunând că parte importantă din politica externă a țării este să apere aceste drepturi și să schimbe lucrurile acolo unde este posibil.

„Da, mai sunt multe de făcut, dar indiferent cum este abordat acest dosar, președintele și administrația sa au permis o schimbare extraordinară în viața persoanelor lesbiene, homosexuale, bisexuale și transsexuale americane”, se arată în articolul din „Out„.

„Pentru cineva care la început părea evaziv — chiar jenat — asupra acestui subiect, evoluția președintelui Obama privind căsătoria pentru toți este un lucru care merită tot respectul”, spun jurnaliștii.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares