Dec 1, 2021, 11:21

Obama, primul președinte în funcție care merge la Hiroshima LIVE

hiroshima

UPDATE 2: „Pentru ce am venit aici, la Hiroshima? Am venit pentru a reflecta la forța teribilă dezlănțuită într-un trecut nu atât de îndepărtat. Am venit să-i jelim pe cei morți. Ni-i aducem aminte pe toți nevinovații uciși în acel război îngrozitor. Avem o responsabilitate comună de a privi istoria drept în ochi. Trebuie să întrebăm ce trebuie să facem diferit pentru a opri repetarea unor astfel de suferințe. Progresele tehnologice fără un progres echivalent al instituțiilor umane ne pot fi fatale. Revoluția științifică care ne-a condus la fisiunea atomului cheamă în același timp la o revoluție morală”, a spus Barack Obama.

UPDATE: La ceremonia oficială au asistat cinci supraviețuitori ai bombardamentelor atomice și familiile lor.  În afara parcului au putut fi auziți protestatari care îi cereau președintelui american să prezinte scuze.

Barack Obama, aflat în Japonia pentru a participa la summitul G7, vizitează astăzi Hiroshima, orașul japonez distrus de o bombă atomică americană în august 1945. La 11.40, ora României, va depune o coroană de flori la Parcul Memorial al Păcii din localitate, imagini ce vor fi transmise LIVE în întreaga lume.

Președintele american va aduce un omagiu celor peste 210.000 de victime japoneze ale exploziei nucleare, dar și tuturor celor care și-au pierdut viața în al Doilea Război Mondial. Barack Obama este primul președinte american în exercițiu care vizitează Parcul Păcii. Richard Nixon s-a dus acolo în 1964, înainte de a fi ales președinte, iar Jimmy Carter — în 1984, mult timp după ce părăsise Casa Albă.

„Este rolul istoricilor să pună întrebări, dar știu — fiind eu însumi președinte de șapte ani și jumătate — că orice conducător are de luat decizii foarte dificile, mai ales în timp de război”, a declarat Obama pentru publicația NHK.

La 6 august 1945, armata americană a atacat Hiroshima cu prima bombă atomică, urmată după trei zile de o a doua, la Nagasaki. Utilizarea acestei arme, rezultat al Proiectului Manhattan, avea să determine capitularea Japoniei și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Odihnească-se în pace, noi nu vom repeta această tragedie!” – scrie pe piatra funerară care conține zeci de volume în care sunt consemnate numele victimelor bombardamentului nuclear.

0 Comentarii

Shares