Dec 4, 2022, 16:29

Obama s-a săturat. L-a sunat pe Putin şi i-a spus să nu mai bombardeze rebelii din Siria

putin obama

În mijlocul negocierilor pentru o încetare a focului în Siria, Obama l-a sunat pe Putin şi l-a îndemnat ca Rusia să înceteze bombardarea rebelilor moderaţi. Obama a mai subliniat nevoia trimiterii urgente a unor ajutoare umanitare în Siria şi încetarea atacurilor aeriene.

„Preşedintele Obama a subliniat în special importanţa faptului ca Rusia să joace de-acum un rol constructiv şi să-şi înceteze campania aeriană împotriva forţelor moderate ale opoziţiei din Siria”, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe.

Moscova însă rămâne neclintită şi a asigurat că Rusia rămâne angajată în campania sa împotriva grupării Statul Islamic şi „altor organizaţii teroriste”, precum filiala al-Qaida în Siria – Frontul al-Nusra, sugerând că va viza şi grupări din vestul Siriei, considerate moderate de către Occident.

Bombardamentele ruşilor au redat controlul armatei siriene asupra oraşului strategic Alep, cel mai mare centru comercial sirian. Ceea ce ar putea constitui cea mai mare victorie în cei aproximativ 5 ani de conflict.

Arabia Saudită ar fi început să trimită militari şi avioane de vânătoare la o bază militară din sudul Turciei, în apropiere de frontiera cu Siria, pentru o posibilă intervenţie terestră împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic în Siria.

Premierul rus a avertizat însă că o intervenţie terestră masivă în Siria a coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite riscă să declanşeze „un nou război mondial”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares