Feb 7, 2023, 17:24

Oficial american către reporterul Russia Today: „Am observat că foarte rar puneţi întrebări dificile guvernului dumneavoastră”

us state dept

Tensiunile dintre Washington şi Moscova în legătură cu conflictele din Siria şi Irak au dat naştere joi unui schimb de replici tăioase în cadrul unei conferinţe de presă la Departamentul de Stat american între purtătorul său de cuvânt John Kirby şi o jurnalistă de la canalul de televiziune Russia Today, informează Agerpres.

John Kirby a acuzat-o pe corespondenta la Washington a postului public rus, Gaiana Ciceakian, care insista să afle care este poziţia americană faţă de desfăşurarea militară a Turciei în Irak, că pune întrebări ‘complet ridicole’.

Diplomaţia americană organizează zilnic o lungă conferinţă de presă, ce este difuzată în direct la televiziune şi pe internet şi în care este făcut un tur de orizont asupra crizelor mondiale în care Washingtonul are un cuvânt de spus, zeci de jurnalişti – americani, europeni, asiatici şi arabi – dialogând cu purtătorul de cuvânt într-o ambianţă, în general, cordială.

Aşteptându-şi rândul, ziarista de la Russia Today, prezentă de fiecare dată la această conferinţă de presă, a revenit de mai multe ori la întrebarea dacă Washingtonul ‘aprobă’ sau nu prezenţa militară turcă în nordul Irakului, fără permisiunea Bagdadului.

AFP aminteşte în context că Departamentul de Stat a afirmat în această săptămână că cele două ţări aliate ale SUA trebuie să-şi reglementeze în mod direct acest diferend, refuzând să ia o poziţie în favoarea uneia sau alteia dintre părţi.

‘Nu vă e jenă să puneţi astfel de întrebări?. Ar trebui să vă uitaţi la aceste întrebări şi să râdeţi de dumneavoastră înşivă’, a reacţionat indignat Kirby.

Jurnalista nu s-a lăsat intimidată de această reacţie şi a insistat în continuare să întrebe dacă nu cumva SUA sunt indiferente faţă de desfăşurarea de trupe turce în Irak, ceea ce l-a făcut pe reprezentantul de la Departamentul de Stat să ridice tonul.

‘Am observat că Russia Today pune foarte rar întrebări dificile guvernului d-voastră’, a afirmat Kirby, cu aluzie la postul Russia Today, finanţat în parte de Kremlin şi care apără o voce mediatică ‘alternativă’ în dosarele internaţionale. ‘Aici, la Departamentul de Stat, puteţi veni şi întreba tot ceea ce doriţi. Şi puteţi fi şi acuzatoare în întrebările d-voastră, unele din cele de astăzi complet ridicole’, a adăugat Kirby.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares