Mar 30, 2023, 12:19

Oficialii români se solidarizeză cu Pakistanul după atacul terorist

pakistan

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis luni un mesaj de condoleanțe omologului său pakistanez, Mamnoon Hussain, afirmând că România condamnă cu fermitate atentatele care au avut loc în orașul Lahore

„Am aflat cu mâhnire de atacul terorist comis în orașul Lahore în timpul celebrării sărbătorilor pascale catolice. Sunt revoltat de acest act de cruzime, soldat cu foarte multe victime, în marea majoritate femei și copii. Doresc să vă transmit, în aceste momente dificile, compasiunea și solidaritatea poporului român cu poporul pakistanez și cu familiile victimelor și să urez însănătoșire grabnică celor răniți”, a transmis șeful statului, în mesaj.

Potrivit președintelui, citat de Agerpres, „România condamnă cu fermitate astfel de atentate și rămâne angajată în lupta internațională împotriva terorismului”.

Un atac sinucigaș a avut loc duminică într-un parc aglomerat din orașul Lahore din estul Pakistanului. Atentatul s-a soldat cu moartea a 72 de persoane și cu rănirea altor circa 300, în majoritate femei și copii, relatează BBC News și AFP.

Luni, o facțiune a mișcării talibanilor din Pakistan a revendicat atacul sinucigaș. Gruparea Jamaat-ul-Ahrar a spus că atacul i-a avut în mod deliberat ca țintă pe creștinii care sărbătoreau Paștele.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a transmis luni, la Palatul Parlamentului, preşedintelui Adunării Naţionale din Republica Islamică Pakistan, Sardar Ayaz Sadiq, condoleanţe pentru victimele atentatelor sângeroase din Lahore, menţionând că România este solidară cu poporul pakistanez. Sardar Ayaz Sadiq se afla în vizită în Romînia cînd a avut o atacul terorist.

‘I-am transmis Excelenţei Sale, în numele Parlamentului României şi al poporului român, condoleanţe pentru victimele atentatelor sângeroase de ieri, din Lahore. Cruzimea îndreptată împotriva cetăţenilor inocenţi, în special femei şi copii, chiar în ziua de Paşte a comunităţii catolice, nu trebuie să rămână nepedepsită. Suntem solidari cu poporul pakistanez în aceste momente delicate şi suntem alături de domniile lor şi ne-am manifestat întreaga disponibilitate pentru combaterea tuturor formelor de extremism şi violenţă’, a declarat Zgonea, după întrevederea cu Sardar Ayaz Sadiq, aflat în vizită în România, în fruntea unei delegaţii parlamentare.

Preşedintele Adunării Naţionale din Republica Islamică Pakistan, Sardar Ayaz Sadiq, i-a mulţumit, luni, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru mesajul de condoleanţe adresat poporului din Pakistan după atentatele de duminică şi a afirmat că Pakistanul se bazează pe sprijinul altor state în combaterea terorismului.

‘Este un privilegiu pentru mine şi pentru delegaţia mea să vizităm România, ca răspuns la invitaţia colegului meu. Vă mulţumesc pentru mesajul de condoleanţe adresat poporului din Pakistan, cu privire la atentatele de terorism ce au avut loc ieri. În Pakistan ducem o luptă împotriva acestor atacuri şi condamnăm orice fel de atac sau de acţiune de terorism. Atunci când ne aflăm în dificultate, ne bazăm pe sprijinul altor ţări pentru a continua această luptă împotriva terorismului’, a susţinut la Palatul Parlamentului Sardar Ayaz Sadiq, aflat într-o vizită oficială în România.

Oaspetele pakistanez s-a referit la discuţia ‘fructuoasă’ pe care a avut-o cu preşedintele Camerei Deputaţilor, pe aspecte privind cooperarea parlamentară, relaţiile economice şi comerciale dintre cele două ţări, opinând că acestea din urmă trebuie îmbunătăţite.

‘Am ajuns la concluzia că relaţiile comerciale dintre cele două ţări nu sunt la cel mai bun nivel şi de aceea ne dorim să îmbunătăţim relaţiile comerciale. Trebuie să analizăm care este interesul celor două ţări pentru a dezvolta aceste relaţii, astfel încât să fie benefice pentru ambele părţi’, a arătat preşedintele Adunării Naţionale din Republica Islamică Pakistan.

El a precizat că este prima vizită a unei delegaţii din Pakistan după aproximativ 20 de ani.

‘Am discutat despre cooperarea dintre cele două parlamente, relaţiile de colaborare dintre membrii celor două parlamente şi cum putem învăţa din experienţa dumneavoastră. De asemenea, am discutat cum putem avea o poziţie comună în faţa Uniunii Interparlamentare şi pentru a discuta sau înfrunta problemele ce apar pe parcurs. Am discutat, de asemenea, despre relaţiile economice, comerciale. Nu am discutat doar despre relaţiile celor două parlamente, despre cum putem întări relaţiile dintre membrii parlamentelor, ci şi cum putem dezvolta aceste relaţii la nivelul afacerilor şi la nivel economic’, a declarat oficialul pakistanez

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares