Mai 28, 2023, 02:23

OMV Petrom, blocat de Gazprom să scoată din România gazul din Marea Neagră. Austriecii vor conductele bulgăreşti, Gazprom are monopol

gsp-offshore-drilling

Austriecii de la OMV au cerut acordul companiei operate de stat, Bulgartransgaz, să le permită transportul de gaz natural din România prin conductele bulgarilor. Compania OMV Petrom forează după petrol şi gaz în Marea Neagră, la Neptun, în apropierea graniţei cu Bulgaria.

Georgi Gegov, CEO la Bulgartransgaz, spune că cererea a fost făcută formal de conducerea OMV, care s-a arătat disponibilă să folosească tot spaţiul disponibil din reţeaua de stat, începând cu anul viitor. Bulgartransgaz a fost nevoit să refuze, pentru că reţeaua bulgară a fost rezervată aproape în totalitate de Gazprom până în anul 2030.

OMV Petrom, împreună cu ExxonMobil, a început forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect în blocul Neptun din Marea Neagră din 2014. Cele două companii  deţin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun.

Autorităţile bulgare sunt dispuse totuşi la un mic compromis şi au oferit austriecilor posibilitatea să scoată gazul românesc prin ceea ce rămâne disponibil în reţeaua internă de gaz. Prea puţin însă pentru fluxul OMV. Bulgartransgaz plănuieşte însă în viitor să construiască o nouă conductă de 500 de kilometri de gaz de la Varna la portul Oryahovo cu o capacitate de transport de 45 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.
Noua reţea va putea prelua gaz din trei surse – din România, din Marea Neagră şi, cel mai probabil şi din proiectul South Stream, dacă va fi reluat.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares