Dec 7, 2021, 20:07

ONU activează Consiliul de Securitate după un nou test cu rachetă al Coreei de Nord

kim jong un

UPDATE Casa Albă consideră că Phenianul este responsabil de „o nouă acțiune destabilizatoare și provocatoare și o violare flagrantă a numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, potrivit unui comunicat al consilierului pentru securitate națională al președintelui Barack Obama, Susan Rice.

„Programele de arme nucleare și balistice ale Coreii de Nord reprezintă o amenințare serioasă pentru interesele noastre — inclusiv securitatea unora dintre aliații noștri cei mai apropiați — și amenință pacea și securitatea în regiune”, a declarat aceasta.

În timp ce comunitatea internațională încearca să ajungă la un consens cu privire la modul de la ultimul test nuclear al Phenianului de la 6 ianuarie, Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune duminică dimineață.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență la New York, după noua agresiune nord coreeană, după ce a fost cerută de SUA şi Japonia, membri ai structurii, dar şi de Coreea de Sud, ca a avertizat asupra creşterii activităţii militare în ţara vecină.

„Este evident că astfel de acțiuni duc la o agravare serioasă a situației în Peninsula Coreeană și în Asia de Nord-Est în ansamblul ei” și „este foarte dăunătoare pentru securitatea țărilor din regiune, îndeosebi și în primul rând pentru Coreea de Nord”, a apreciat Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei într-un comunicat de presă.

China își exprimă regretele că Phenianul, în ciuda opoziției tot mai mari a comunității internaționale, a insistat să folosească tehnologia rachetelor balistice pentru a efectua o lansare, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului

Executivul britanic a condamnat lansarea unei rachete balistice de către autoritățile de la Phenian și a cerut un răspuns ferm în cazul în care Coreea de Nord continuă să încalce rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

„Coreea de Nord este pe deplin conștientă că numeroasele rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite interzic folosirea tehnologiei rachetelor balistice. Acționăm împreună cu aliații și partenerii noștri pentru a obține un răspuns ferm în cazul în care Coreea de Nord continuă să încalce aceste rezoluții”, a mai anunțat Foreign Office,

Franța a denunțat „o provocare nebunească” după testul nord-coreean şi cere o reacţie severă a comunităţii internaţionale.

Coreea de Nord se află de 9 ani sub imperiul unor sancțiuni internaționale grele în urma tirurilor sale balistice și după trei teste nucleare, efectuate în octombrie 2006, mai 2009 și februarie 2013.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares