Sep 24, 2021, 14:13

ONU: Julian Assange, deţinut ilegal în ambasada Ecuadorului

julian_assange_2010-front1

Grupul de lucru ONU a luat o decizie în favoarea fondatorului WikiLeaks Julian Assange, după ce a examinat o petiţie prin care australianul i-a cerut să examineze o „detenţie ilegală”.

Assange anunţase că ia în calcul părăsirea ambasadeu Ecuadorului din Londra, unde se află de aproape 4 ani, şi predarea autorităţilor britanice. ONU este ultima sa speranţă legală a fondatorului Wikileaks pentru a-şi susţine cazul.

Dacă ONU anunţă mâine că am pierdut cazul împotriva Marii Britanii şi a Suediei, voi părăsi ambasada vineri la prânz, pentru a accepta arestarea de către poliţia britanică, dat fiind faptul că nu mai există vreo perspectivă pentru apeluri viitoare. Totuşi, dacă voi câştiga şi se va stabili că autorităţile de stat au acţionat ilegal, aştept returnarea imediată a paşaportului meu şi încetarea încercărilor de a mă aresta, a spus Assange pe Twitter.

În septembrie 2014, Assange a depus plângere împotriva Suediei şi Marii Britanii la acest organism mandatat de ONU, cu scopul de a obţine o recunoaştere a izolării sale în incinta Ambasadei Ecuadorului, începând din 2012, drept o detenţie ilegală.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares