Iun 6, 2023, 18:21

Orlando a călcat din nou pe bec: Legea achizițiilor publice trebuie refăcută până vineri pentru că este proastă

orlando

Legea achizițiilor publice, cerută cu insistență de ambasadorii UE și SUA, elaborată de Ministerul Finanțelor și lansată în dezbatere publică, este proastă, și ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, a fost pus să facă până vineri un alt proiect, au declarat pentru BreakingNews24 surse guvernamentale.

Noua lege ar trebui să prevadă ca licitațiile publice să nu mai fie câștigate doar după criteriul prețului cel mai mic, ci mai ales după portofoliul firmelor, calitatea lucrărilor pe care le-au executat în trecut. În plus, trebuie să fie descurajată contestarea rezultatelor licitațiilor, astfel încât să nu se mai ajungă la blocarea unor lucrări majore, cum au fost cazurile autostrăzilor, din cauza rivalității între companii. Legea este o prioritate legislativă pentru Guvern și trebuie să fie adoptată în regim de urgență în sesiunea parlamentară de toamnă.

De altfel, ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, care a avut miercuri o întâlnire cu președintele Camerei Deputaților, a declarat cu numai o zi înainte că lipsa de transparenţă a autorităţilor locale în acordarea contractelor de achiziţii publice continuă să fie o problemă majoră, ca şi lipsa de stabilitate a legilor.

Potrivit acestuia, România a progresat considerabil în ultimii ani în sancţionarea conflictului de interese, însă măsurile nu sunt uniforme la nivel naţional.

„Ne dorim o transparenţă mai mare şi mecanisme mai puternice pentru prevenirea corupţiei în achiziţiile publice. Este evident că România a progresat considerabil în ultimii ani în sancţionarea conflictului de interese. Cu toate acestea, măsurile nu sunt uniforme peste tot în ţară, iar lipsa de transparenţă a autorităţilor locale în acordarea contractelor continuă să fie o problemă majoră”, a declarat Brummell, într-o conferinţă privind achiziţiile publice.

În România, achiziţiile publice reprezintă o piaţă de 15 miliarde de euro.

„Apreciem eforturile Guvernului de a îmbunătăţi cadrul legislativ şi sper că aceste modificări (ale legislaţiei privind achiziţiile publice, n.r.) vor fi finalizate în urma unor ample dezbateri cu toţi cei interesaţi. Aş dori să vă dau detalii despre perspectiva britanică în implementarea noilor reguli. Negocierea noilor directive la nivel european a fost foarte importantă pentru noi. Achiziţiile pot avea un impact major asupra funcţionării pieţei interne. Statele membre au muncit din greu în ultimii zece ani să construiască economii mai competitive prin promovarea concurenţei sau investiţiei în infrastructură şi educaţie. În acest context, reformarea politicii de achiziţii publice trebuie să fie o prioritate strategică pentru creştere economică oriunde în Uniunea Europeană”, a afirmat ambasadorul Marii Britanii, citat de Mediafax.

Acesta a subliniat că Marea Britanie a implementat deja directiva privind achiziţiile în sectorul public.

„Din experienţa noastră de până acum, aş dori să atrag atenţia asupra unor elemente pe care le considerăm esenţiale şi în România. În primul rând, este crucială simplificarea procedurilor în beneficiul întreprinderilor mici şi mijlocii, în acelaşi timp cu respectarea criteriilor de transparenţă şi concurenţă. Firmele mici au un potenţial mare în a genera locuri de muncă, creştere economică şi inovare. Sunt exemple foarte bune din UK în care acordarea de mai multe contracte unor companii mici a redus costurile cu până la 90%, de exemplu în furnizarea de servicii IT sau de transport pentru Guvern”, a adăugat Brummell.

De asemenea, în opinia sa, flexibilitatea mai mare şi libertatea mai mare de negociere a contractelor pot duce la rezultate mai bune.

„Acesta este un avantaj atât pentru furnizor cât şi pentru Guvern, dar mai ales pentru plătitorii de taxe. Limitarea criteriului preţului cel mai mic în selecţie, dar şi folosirea extinsă a cataloagelor electronice sunt modificări pozitive”, a mai spus ambasadorul.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares