Noi 29, 2022, 16:02

OSCE şi APCE: alegerile din Turcia au fost incorecte

erdogan

Violenţe au pătat campania pentru alegerile parlamentare care au avut loc duminică în Turcia, în urma cărora Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a reobţinut majoritatea absolută, denunţă observatori europeni, relatează BBC News online, citat de Mediafax.

O intensificare a violenţelor, în special în sud-estul ţării, „au restrâns capacitatea unor candidaţi de a-şi face campanie în mod liber”, a subliniat luni Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

OSCE a denunţat totodată restricţii impuse libertăţii presei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni întregii lumi să respecte rezultatul scrutinului de duminică.

De asemenea, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a mers şi mai departe şi a denunţat întregul proces electoral ca „incorect”.

„Atacuri fizice asupra unor membri de partid şi probleme semnificative în domeniul securităţii, în special în sud-vestul (ţării)” au afectat campania electorală, a declarat luni Ignacio Sanchez Amor, şeful misiunii OSCE de monitorizare, citat într-un comunicat.

Presiunile exercitate asupra unor jurnalişti – inclusiv o descindere a poliţiei la sediul grupului media Koza-Ipek, la Istanbul, săptămâna trecută – reprezintă o îngrijorare majoră, a adăugat el.

„Din nefericire, campania în vederea acestor alegeri a fost caracterizată de incorectitudine şi, într-un grad mare, de frică”, a declarat Andreas Gross, şeful delegaţiei APCE.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Earnest, a declarat, evocând informaţii cu privire la exercitarea unor presiuni asupra unor jurnalişti, că Statele Unite au îndemnat Turcia „să susţină valorile democratice universale”.

Erdogan a lăudat rezultatul scrutinului apreciind că „voinţa naţională s-a manifestat pe 1 noiembrie în favoarea stabilităţii”. Însă a atacat criticile care i-au fost adresate de către presă şi a îndemnat la recunoaşterea la nivel global a rezultatului alegerilor.

Premierul Ahmet Davutoglu urmează să înceapă un proces de formare a unui nou guvern.

Peste 85% dintre cei 85 de milioane de cetăţeni cu drept de vot s-au prezentat la urne duminică, însă numărul femeilor alese a scăzut dramatic în comparaţie cu cel din urma scrutinului din iunie.

AKP a obţinut 317 din cele 550 de mandate în noul Parlament, cu mult mai multe decât cele 276 de mandate de care avea nevoie să formeze singur un guvern. Însă nu a obţinut, cu puţin, numărul de mandate prin care ar fi putut să convoace un referendum pe tema modificării Constituţiei şi sporirii puterii preşedintelui.

Confruntări au izbucnit luni în oraşul cu populaţie majoritar kurdă Diyarbakir, în sud-estul ţării, în timp ce voturile erau numărate. Potrivit Reuters, poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care aruncau cu pietre.

În urma alegerilor din iunie, un armistiţiu între armata turcă şi militanţi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a fost încălcat.

Unii critici l-au acuzat pe Erdogan de o reluare a violenţelor cu scopul de a reduce sprijinul faţă de HDP, ceea ce Guvernul neagă.

Liderul partidului prokurd HDP Selahattin Demirtas a denunţat duminică faptul că alegerile nu au fost „nici corecte şi nici egale”.

Partidul şi-a suspendat campania în urma dublului atac sinucigaş cu bombă de la Ankara, luna trecută, soldat cu peste 100 de morţi. Guvernul afirmă că atacatorii aveau legături cu gruparea Statul Islamic (SI).

Violenţele au escaladat în Turcia în urma unui atac sinucigaş, în iulie, comis de presupuşi jihadişti SI. Atacul, comis în apropiere de frontiera cu Siria, s-a soldat cu peste 30 de morţi în rândul kurzilor.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares