Iun 3, 2023, 14:26

Consiliul de Securitate al ONU condamnă testul nuclear nord-coreean

kim jong un

UPDATE 4 AFP: Consiliul de Securitate al ONU pregăteşte noi măsuri împotriva regimului Kim Jong-un după testul nuclear de astăzi şi „îl condamnă puternic”. 

UPDATE 3 Ministeru român al Afacerilor Externe spune că dacă se confirmă, testul nuclear reprezintă o provocare la adresa păcii și securității în regiune.

„Ministerul Afacerilor Externe își exprimă îngrijorarea cu privire la anunțul Republicii Populare Democrate Coreene de la 6 ianuarie 2015, conform căruia a testat o bombă cu hidrogen. Dacă se confirmă, așa cum a subliniat și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, testul nuclear efectuat de autoritățile nord-coreene încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și reprezintă o provocare la adresa păcii și securității în regiune”, se arată într-un comunicat

UPDATE 2 Phenianul spune că testul este în legitimă apărare față de amenințarea SUA. Zeci de oameni s-au adunat în piața centrală să aplaude momentul în care televiziunea națională a făcut anunțul.

UPDATE Chinezii care locuiesc în apropierea frontierei cu Coreea de Nord au fost evacuați după testul anunțat de Phenian, chiar dacă unii experți independenți de la Beijing susțin că ar fi fost unul cu încărcătură nucleară și nu o bombă cu hidrogen, potrivit AFP.

Consiliul de Securitate al ONU intenționează să aibă miercuri o reuniune de urgență pentru a discuta despre presupusul test cu bombă cu hidrogen al Phenianului.

„SUA și Japonia au cerut consultări de urgență ale Consiliului de Securitate în privința presupusului test nuclear al Coreii de Nord. Deși nu putem confirma pentru moment că a avut loc cu adevărat un test nuclear, condamnăm orice încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și facem din nou apel la Coreea de Nord să își respecte obligațiile și angajamentele internaționale”, a precizat purtătoarea de cuvânt a misiunii americane. Mai mult, din primele informații, Japonia nu a reușit să detecteze niciun fel de radiații după acest prim test. Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că ţara sa va răspunde ferm provocării Coreei de Nord la adresa neproliferării nucleare, catalogând presupusul test nuclear o ameninţare la adresa Japoniei.

Casa Alb nu a putut confirma afirmaţiile Coreei de Nord, dar spune că va monitoriza în continuare situaţia. China, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, consideră testul o sfidare la adresa comunităţii internaţionale şi îndeamnă regimul de la Phenian să se abţină de la acţiuni care ar putea amplifica tensiunile în Peninsula Coreea.

La câteva ore după ce a fost detectat un cutremur de magnitudine 5,1 ce părea „artificial” potrivit agențiilor de presă de la Seul, Coreea de Nord a anunțat că a efectuat miercuri dimineață primul test „reușit” de bombă miniaturizată cu hidrogen.

„Primul test de bombă cu hidrogen a fost finalizat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc” la putere, a anunțat televiziunea de stat nord-coreeană.

Coreea de Nord se află sub sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU din cauza programului său de arme nucleare de când a testat pentru prima dată un dispozitiv atomic în 2006.

0 Comentarii

Shares