Iun 8, 2023, 01:51

Papa Francisc încalcă protocolul și vorbește în Cuba despre politică și pacea istorică cu SUA FOTO

Credit foto: Diario de Cuba

Suveranul Pontif nu se dezminte și abia ajuns pe aeroportul din Havana a început să vorbească despre importanța deciziei SUA și Cuba de a trece peste neînțelegerile care au urmat Războiului Rece.

„De câteva luni încoace, am asistat la un eveniment ce ne umple de speranță: procesul de normalizare a relațiilor. Îndemn liderii politici să persevereze pe această cale ca un exemplu de reconciliere pentru întreaga lume”, a spus Papa la sosirea pe aeroportului cubanez Marti. Asta după ce Vaticanul a dat asigurări în ultimele săptămâni că Sfântul Părinte nu va aborda direct teme politice, la puțin timp ce la pacea istorică dintre cele două state.

Papa Francisc a sosit sâmbătă în Cuba pentru o vizită de patru zile, prima etapă a unui turneu istoric de nouă zile în cursul căruia se va duce de asemenea în Statele Unite, unde va rămâne până pe 27 septembrie, cu opriri la Washington, New York și Philadelphia. În timpul vizitei în Cuba, cea mai lungă a pontificatului său și a treia a unui papă pe insulă după 1998, Francisc se va duce succesiv la Havana, Holguin și Santiago, înainte de a pleca spre Washington marți seară, potrivit Agerpres.

Președintele cubanez Raul Castro, un marxist și ateu care s-a declarat în trecut un mare admirator al lui Francisc născut în Argentina, l-a întâmpinat pe Suveranul Pontif la aeroport, după ce s-au cunoscut pentru prima dată la Vatican, în luna mai. La Havana, primul contact important al papei cu mulțimea va fi slujba de duminică din Piața Revoluției, înainte de o întâlnirea oficială cu președintele Raul Castro, fratele lui Fidel.

Papa Francisc, care a contribuit la apropierea diplomatică între Washington și Havana, este al treilea papă care vizitează Cuba comunistă după Ioan Paul al II-lea în 1998 și Benedict al XVI-lea în 2012. El are programată o întâlnire și cu fostul președinte Fidel Castro duminică.

0 Comentarii

Shares