Iun 7, 2023, 15:31

Parlamentarii au votat legea interzicerii fumatului şi acum regretă

fumat

După ce s-au înghesuit să voteze legea Aureliei Cristea prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice care au minimum doi pereţi şi un acoperiş, deputaţii şi senatorii fumători şi-au dat seama că au făcut o mare greeală când nu au avut curaj să depună un amendament prin care să se permită amenajarea de spaţii speciale pentru fumători.

Pentru deputaţii şi senatorii care fumează, viaţa va deveni un chin odată cu intrarea în vigoare a legii, pentru ca spaţiile pe care trebuie să le pargurgă pentru a ieşi din clădirea Parlamentului ca să fumeze sunt uriaşe.

Senatorul PSD Nicolae Moga s-a gândit la o soluţie şi a cerut Biroului Permanent să amenajeze o terasă pentru fumători în curtea interioară a Senatului, spunând că trebuie să existe şi pentru fumători un loc unde să poată bea o cafea şi să fumeze.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost imediat de acord şi a cerut secretarului general al Senatului să facă un plan pentru a muta bufetul senatorilor la parter, astfel încât să aibă şi terasă afară.

„Unul dintre colegii senatori a venit cu o propunere să mutăm unul dintre bufetele pe care le avem din amplasamentul existent acolo unde există și o terasă, ca să permitem celor care sunt fumători să respecte legea sau să nu încalce legea, mai bine zis. Am dat dispoziție secretarului general să operaționalizeze acest lucru. Dacă sunteți fumători, vă pot spune că e de bine”, a declarat Tăriceanu, la finalul ședinței conducerii Senatului.

Întrebat dacă spațiul alocat fumătorilor ar putea deveni funcțional până în data de 16 martie, președintele Camerei superioare a Parlamentului a replicat: „Nu știu. Nu mă întrebați lucruri de administrație că nu este de resortul meu să mă ocup de așa ceva”.

El a precizat că nu a fost realizată, pentru moment, o evaluare a costurilor. Costuri nu există, a spus secretarul general al Senatului, Ion Vărgău. Acesta s-a şi dus să vadă locaţia viitoarei terase, şi a explicat că în loc de acoperiş, ca să se încadreze în prevederile legii, poate să pună umbreluţe.

Conducerea Camerei Deputaţilor nu se grăbeşte, însă, cu identificarea unui spaţiu destinat fumătorilor din clădirea Parlamentului.

„Nu cred că are nicio legătură poziţionarea bufetului cu fumatul. Bufetul nu este un loc de fumat, bufetul este un loc în care se poate servi masa, în care se poate servi o cafea, un suc şi orice altceva şi nu cred că are legătură cu viciul care este obiectul de reglementare a unei legi privind interdicţia fumatului. Ceea ce prevede legea este să se realizeze în spaţiile închise un spaţiu anume destinat acestei satisfacţii a unei nevoi”, a declarat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, întrebat despre decizia Senatului de a muta un bufet pe o terasă special pentru cei care fumează.

 

„Ori e o problemă tehnică, ori lumea se va lăsa de fumat”, a conchis Mircovici.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares