Iun 8, 2023, 02:31

Partidul lui Tăriceanu o acuză pe senatoarea Anghel de simpatii legionare şi se delimitează de ea

cristiana anghel

ALDE se delimitează de Cristiana Anghel şi discursul pro-legionar pe care aceasta l-a avut în Parlament, marţi, la şedinţa pentru alegerea noului CA al TVR.

„În şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor de astăzi, doamna senator Cristiana Anghel a susţinut un punct de vedere prin care a relativizat caracterul criminal al Mişcării legionare, aderând în acelaşi timp la opiniile cu privire la memoria Holocaustului formulate de unul dintre candidaţii propuşi de noul PNL pentru consiliul de administraţie al TVR.”, se arată într-un comunicat al partidului condus de Tăriceanu. „Fidelă rădăcinilor şi convingerilor sale liberale, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) se delimitează ferm, aşa cum obişnuia să o facă şi vechiul PNL în anii interbelici, de orice manifestare publică de factură extremistă şi cu implicaţii antisemite. Considerăm intervenţia doamnei senator Anghel ca fiind inacceptabilă şi hotărât incompatibilă cu spiritul liberal, cu valorile democratice şi cu politica memoriei pe care ALDE le apără cu determinare şi consecvenţă.”, precizează partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE acuză nominalizarea Oanei Stănciulescu pentru CA al TVR, susţinând că aceasta este partizană unor curente neo-legionare:
„Unul din candidaţii desemnaţi de noul PNL pentru consiliul de administraţie al TVR este, neîndoielnic, un ziarist cu o solidă experienţă profesională, dar care s-a făcut în ultima vreme purtătorul de cuvânt al unei viziuni despre memoria colectivă ce poate fi formulată legitim în dezbaterile de idei din presă, dar nu trebuie să ajungă să influenţeze în vreun fel politicile publice ale televiziunii naţionale. În această viziune, memoria Holocaustului este disimulată şi oarecum obliterată de memoria victimelor comunismului. Doar ultima formă a memoriei ar fi, pentru generaţiile de astăzi, atât formativă, cât şi cu adevărat naţională. Numai că cele două memorii nu suportă o ierarhizare şi nici măcar nu pot fi privite ca fiind concurente. Ele locuiesc pur şi simplu în provincii etice diferite. O societate de oameni liberi poate utiliza ca o resursă culturală şi intelectuală opera personalităţilor care, în anii 1920, 1930 şi 1940, au aderat prin discurs şi, uneori, chiar prin acţiune la Mişcarea legionară ori la alte curente reacţionare, fasciste şi antisemite. Aceste personalităţi, dintre care cele mai multe nu s-au dezis ulterior de credinţele şi de faptele lor, nu pot fi însă propuse drept repere morale şi icoane ale spiritului naţional în condiţiile democratice de astăzi. Pentru societatea românească, Holocaustul nu este un accident nesemnificativ, topit în zorii dramei comunismului, ci o rană morală de nevindecat. Cu acest titlu, o memorie dureroasă.

Prin propunerea făcută, ca şi prin modul în care a susţinut-o în plen, noul PNL se dovedeşte a fi un partid conservator, naţionalist, reacţionar chiar, în orice caz binevoitor faţă de cei pentru care memoria Mişcării legionare şi a personalităţilor de extremă dreapta rămâne o sursă de inspiraţie pentru politica şi cultura zilelor noastre.”

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares