Feb 7, 2023, 04:53

Partidul lui Tsipras se rupe în două. Noua grupare scoate oamenii în stradă

tsipras

Fostul ministru al Energiei,  Panagiotis Lafazanis, liderul Platformei de Stânga din Syriza şi membru influent al partidului de guvernământ, a anunţat că va crea o mişcare anti-acord. Într-o declaraţie trimisă instituţiilor de presă, Panagiotis şi alţi 11 membri ai Syriza, rebelii partidului, au chemat restul colegilor să se alăture noii mişcări care să justifice dorinţa oamenilor pentru democraţie şi justiţie socială.

„Bătălia împotriva noului memorandum începe acum, prin mobilizarea oamenilor din toate colţurile ţării”, se arată în scrisoarea lansată înainte de dezbaterile celui de-al treilea acord în comisiile parlamentare. Parlamentarii vor noul plan de salvare în până vineri dimineaţă.

Semnatarii scrisorii spun că acceptarea acordului cu Eurogrup şi creditorii internaţionali, „guvernul acţionează împotriva a 61% din populaţia elenă care a votat NU la referendumul din 5 iulie”.

Cel de-al treilea acord de salvare presupune un pachet de împrumuturi, pe o perioadă de trei ani, în valoare de aproximativ 86 de miliarde de euro. Grecia are nevoie de bani pentru a-şi rambursa datoriile şi a evita un default care ar scoate-o în afara zonei euro, a cărei membră este, alături de alte 18 state membre ale Uniunii Europene . În schimb, Atena se angajează să implementeze o serie de măsuri bugetare, inclusiv tăierea unor cheltuieli, aşa cum a fost nevoită să procedeze şi pentru a obţine cele două împrumuturi anterioare.

Chiar dacă începând din 2010, Atena a primit prin cele două planuri anterioare aproximativ 240 de miliarde de euro, economia elenă se confruntă cu o situaţie disperată, potrivit Associated Press. Datoria publică a ajuns la aproximativ 320 de miliarde de euro, reprezentând 180% din producţia economică. Acest lucru îi face pe investitori circumspecţi în a împrumuta Grecia pe pieţele obligaţiunilor, astfel încât ţara nu are altă opţiune decât să ceară împrumuturi.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares