Mar 29, 2023, 10:23

Patriarhul Constantinopolului îl atacă pe Papa Francisc: Eu am vorbit primul despre climă şi ecologie

Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a fost primul care a vorbit despre problema climei, nu Papa Francisc, anunţă ziarul Lumina, tipărit de BOR. 

„Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu a comentat într-o scrisoare deschisă enciclica Papei Francisc „Laudato Si” (Fii lăudat) care tratează problema climei şi a crizei economice, anunţă portalul „Orthodox Network”. Patriarhul Bartolomeu subliniază în scrisoarea sa: „Într-o serie de seminarii organizate în perioada 1994-1998 în insula Halki de lângă Istanbul, am atras atenţia asupra legăturii strânse între ecologie şi economie. Ambii termeni, de origine greacă, încep cu cuvântul «casă» (oikos). Aşa că nu a fost o surpriză faptul că Papa Francisc a deschis enciclica sa anume cu o referinţă la creaţia lui Dumnezeu în calitate de «casa noastră a tuturor»“.

„Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a fost primul dintre conducătorii Bisericilor creştine care a atras atenţia comunităţii mondiale asupra problemelor ecologice serioase şi a datoriei Bisericii de a-şi exprima îngrijorarea în legătură cu aceasta şi a contribui, prin mijloacele ei spirituale, la protejarea mediului înconjurător”, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Zizioulas al Pergamului, care a reprezentat Patriarhia Ecumenică la lansarea enciclicii Papei.

„Doresc să exprim mulţumiri Sanctităţii voastre pentru atenţionarea lumii în legătură cu protecţia creaţiei lui Dumnezeu de daunele intruziunii umane în viaţa naturii, deoarece această enciclică survine într-un moment critic al istoriei umanităţii şi va avea efect în conştiinţa oamenilor”, a conchis delegatul Patriarhului Ecumenic.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares