Mar 23, 2023, 04:39

Pensii speciale pentru parlamentari. „E rândul vostru să vă luaţi Parlamentul înapoi”

deputati-vot

Parlamentarii PSD, UDMR şi UNPR au votat astăzi pentru reînfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Legea a trecut cu 303 voturi pentru, 124 împotrivă şi 2 abţineri. Liberalii s-au împotrivit adoptării legii, însă PSD a făcut un lobby puternic printre parlamentari.

Iniţiatorul proiectului, Anghel Stanciu de la PSD, a făcut apel la colegii săi să voteze pentru că parlamentarii au salarii mici, aflându-se „pe locul 14 în grila de salarizare”.

„Noi suntem pe locul 14 în grila de salarizare. Nu campaniile de presa fac un parlament puternic ci dvs. Astăzi tu decizi,  nu liderii care au locul asigurat pe listă. Luaţi Parlamentul în mâinile voastre. Cetăţenii şi-au luat ţara înapoi, astăzi e rândul vostru să vă luaţi Parlamentul înapoi”

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a susţinut, în plen, poziţia PSD la proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari, subliniind justeţea acestora având în vedere regimul de interdicţii, care îi pune pe parlamemtari în imposibilitatea de a avea activităţi comerciale.

„Vă prezint punctele de vedere privind justeţea aceastui proiect de lege din partea PSD. În perioada activitzăţii parlamentare, senatorii şi deputaţii au un venit brut de sub 5.000 de lei, ceea ce îi situează pe locul 14 dintre salariile bugetare. Poziţia aceasta este cu mult surclasată de alte salarii bugetare, care se ridică la 20.000 de lei. Regimul de interdicţii şi incompatibilităţi îi pune pe parlamenentari în imposibilitatea de a avea activităţi comerciale de niciun fel, inclusiv de a profesa”, a spus Duvăz.

„În ţările UE şi în Parlamentrul European există această formulă de indemnizaţie, care este plafonată, cum este plafonată şi indemnizaţia noastră la maximun 3 mandate.(…) Efortul bugetar este sub 1 % din bugetul acordat pentru pensiile speciale, grefieri, aviatori. Din această listă subvenţionată de la buget, reprezintă mai puţin de 1%.”, a adăugat Duvăz.

El le-a sugerat parlamentarilor să citească cartea lui Umberto Eco intitulată „Înainte ca racul”, cu subtitulul „Războiul cald sau populismul mediatic, aviz amatorilor”.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares