Mai 30, 2023, 23:37

Pentru ce se antrena extremistul maghiar arestat pentru tentativă de atentat terorist VIDEO

11043390_751694924946614_7327836238089509653_o

Liderul „Grupării celor 64 de Comitate”, Beke Istvan Attila, era un pasionat al armelor. În mai multe poze postate pe Facebook apare îmbrăcat în uniformă militară, la airsoft, alături de mai mulţi membri ai grupării extremiste.

Deşi airsoftul nu presupune o pasiune ieşită din comun pentru arme sau violenţă, clubul la care obişnuia să meargă este cunoscut pentru antrenamentele paramiliatare.

Contul oficial de youtube al extremiştilor nu se diferenţiază cu nimic de cel al unei organizaţii paramilitare. Membrii HVIM se mândresc cu marşurile prin aşa numitul Ţinut Secuiesc, la care participă sute de maghiari din România şi de peste hotare, dar şi cu bătăile cu jandarmii români.

Extremiştii de la HVIM funcţionează în România sub paravanul Asociaţiei Szent Laszlo Serege, astfel benficiind de finanţare atât de la autorităţile locale conduse de UDMR, cât şi din Ungaria. Mai multe tabere „Insula Secuiască” sau EMI, organizate de HVIM, au fost finanţate an de an de primăria Târgu Secuiesc.

Edilul nu se ferea să admită că susţine din bani publici manifestaţiile la care participau liderii de seamă ai extremiştilor. O hotărâre din 2012 arată că primăria Târgu Secuiesc a finanţat cel puţin 6 asemenea evenimente. (DETALII AICI). Trupe precum celebra Karpatia veneau în România la astfel de manifestări „culturale” şi cereau dizolvarea tratatului de la Trianon sau revenirea la Ungaria Mare.

La fel s-a întâmplat şi cu un an în urmă când ediţia din 2011 a Insula secuiască a fost sponsorizată de Consiliul Judeţean Covasna, condus de UDMR-istul Tamas Sandor. Aici tinerii au participat la manifestaţia aşa zis culturală unde au învăţat să tragă cu arma.

szekely-sziget-2014-pusca
Aşa cum recunoştea pentru Breaking News 24 în luna iulie chiar vicepreşedintele Jobbik, HVIM primeşte finanţare şi din Ungaria.

BN24: „Domnule Szavay, este adevărată afirmaţia făcută de portalul de ştiri Átlátszó din Transilvania potrivit căreia Jobbik sprijină taberele EMI şi/sau Insula Secuiască, organizate de Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM)? Dacă nu, doriţi să reacţionaţi la cele formulate în articol?

Szávay István: Bineînţeles că este adevărată, informaţiile cerute de portalul de ştiri Átlátszó şi publicate în acest articol au fost făcute publice chiar de noi în urma cererii unor informaţii de interes public făcută de portalul respectiv. Fiindcă Jobbik este mereu un adept al transparenţei, al faptelor lipsite de corupţie, a fost şi va fi un adept convins al gestionării banilor publici cu responsabilitate, de aceea de pildă, am fost singurul partid din Ungaria care a mers mai departe de obligaţiile legislative şi a făcut publice nu doar declaraţiile de avere ale parlamentarilor noştri, ci şi ale celor cu care trăim sub acelaşi acoperiş, astfel încât să nu se poată ascunde sau sustrage de la nimic. Printre acestea se numără fundaţia partidului, aducerea la cunoştinţă a opiniei publice a programelor şi manifestaţiilor organizate de Fundaţia pentru o Ungarie Prosperă, datorită căruia s-a născut şi articolul pe care l-aţi pomenit.

Potrivit unor date oficiale, începând cu anul 2011, fundaţiile partidelor Fidesz şi Jobbik au alocat zeci de mii de euro organizaţiilor din Transilvania, în special HVIM, pentru manifestările organizate de acestea. Este vorba în special de taberele Emi şi Insula Secuiască.

UDMR a condamnat actul de violenţă care urma să fie săvârşit de liderul HVIM, dar Kelemen Hunor și-a manifestat „speranța că demersurile autorităților competente vor fi corecte în ceea ce privește investigarea acestui caz.”

„UDMR condamnă actele de violență de orice natură și se delimitează  ferm de manifestările extremiste, surse ale relațiilor tensionate dintre comunități. Considerăm că doar conviețuirea pașnică, respectul reciproc și toleranța pot călăuzi România pe calea ei spre prosperitate și spre un viitor construit temeinic de comunitățile care o alcătuiesc”, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, adăugând și faptul că UDMR consideră instrumentele democrației parlamentare și cele al dialogului politic drept singurele instrumente legitime.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares