Iul 6, 2022, 13:01

Peste 20 000 de turiști britanici, blocați în Egipt după prăbușirea avionului rusesc

turisti

Cel puţin 20.000 de turişti britanici sunt blocaţi în staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, iar Forţele aeriene britanice au trimis avioane militare pentru repatrierea acestora, în contextul în care cursele civile sunt suspendate după prăbuşirea aeronavei ruse, care ar fi fost doborâtă de terorişti.

Două avioane militare britanice au fost trimise în Sharm el-Sheikh şi vor transporta turiştii spre Republica Cipru, de unde vor lua avioane civile, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

Numeroase companii aeriene, inclusiv EasyJet, Thomson Airways, Thomas Cook şi British Airways, au suspendat zborurile spre staţiunea egipteană de pe litoralul Mării Roşii după ce Guvernul britanic şi serviciile secrete americane au semnalat că avionul rus prăbuşit în Peninsula Sinai a fost doborât de terorişti.

Avionul de pasageri rus prăbuşit sâmbătă în regiunea egipteană Sinai a fost vizat de o bombă montată de un grup afiliat reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, afirmă surse din cadrul serviciilor de informaţii americane, citate de CNN. „Cele mai recente informaţii furnizate de serviciile secrete americane sugerează că prăbuşirea avionului rus care efectua Cursa 9268 a fost cauzată cel mai probabil de o bombă instalată de reţeaua teroristă Stat Islamic sau de o grupare afiliată acesteia”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial american care are acces la date din anchetă. „Evaluarea se bazează pe informaţiile din regiunea Sinai colectate înaintea accidentului. Dar ne-au atras atenţia şi alte elemente”, a explicat sursa citată.

Premierul britanic, David Cameron, a declarat că, cel mai probabil, o bombă a explodat la bordul avionului rus prăbuşit în regiunea egipteană Sinai. „Pe durata investigaţiei, nu putem spune categoric de ce s-a prăbuşit avionul rus. Dar, cu cât apar mai multe informaţii, am devenit preocupaţi că avionul ar fi putut fi doborât de explozia unei bombe”, a declarat David Cameron.

Avionul Airbus A321 al companiei ruse Kogolimavia (Metrojet), care zbura pe ruta Sharm el-Sheikh – Sankt-Petersburg, s-a prăbuşit sâmbătă în Peninsula Sinai, în nordul Egiptului. Incidentul aerian s-a soldat cu moartea celor 224 de persoane aflate la bord. Gruparea fundamentalistă Provincia Sinai, filiala egipteană a reţelei teroriste Stat Islamic, a revendicat doborârea avionului.

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni din Siria, Irak, nordul Egiptului şi nordul Libiei, unde a proclamat un „califat islamic”.

Rusia a iniţiat, din 30 septembrie, raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Moscova a anunţat că atacă poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic şi ale Frontului Al-Nusra, filiala siriană a organizaţiei Al-Qaida.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares