Mai 28, 2023, 03:26

Peste 200 000 de imigranţi au traversat Mediterana anul acesta. 2100 au murit

crying-black

Aproximativ 224.000 de refugiaţi şi imigranţi au sosit în Europa, pe Mediterana, începând din ianuarie încoace, anunţă Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi, relatează AFP în pagina electronică, citată de Mediafax.

UNHCR, ale cărui date au fost actualizate la sfârşitul lui iulie, arată, într-un e-mail pentru AFP, că a numărat 98.000 de imigranţi în Italia şi 124.000 în Grecia.

În aceeaşi perioadă, peste 2.100 de persoane au murit sau au fost date dispărute pe mare, precizează UNHCR. Acest bilanţ nu include dispariţiile de miercuri, în largul Libiei.

Înaltul Comisariat subliniază totodată că – în primele şapte luni din acest an – se înregistrează deja mai multe sosiri decât în tot anul 2014. UNHCR a înregistrat 219.000 anul trecut, un număr record la acea vreme.

„Avem o criză a refugiaţilor la porţile Europei. Cei mai mulţi dintre cei care traversează Mediterana fug din calea războiului sau persecuţiilor, nu sunt imigranţi economici”, a subliniat William Spindler, un purtător de cuvânt al UNHCR.

„Motivul pentru care este vorba despre o criză nu ţine de numărul de refugiaţi, ci de incapacitatea Europei de a-i răspunde în mod coordonat”, a mai subliniat el.

„Statele europene este necesar să acţioneze împreună şi nu să se arate cu degetul unul pe altul”, a adăugat Spindler.

Sirienii constituie grupul cel mai important între nou-sosiţi, reprezentând 34% dintre ei. Ei sunt urmaţi de către eritreeni (12%), afgani (11%), nigerieni (5%) şi somalezi (4%).

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares