Feb 1, 2023, 01:41

400.000 de oameni angajați în SUA în 2 luni. Obama: Vorbeam de clasa de mijloc înainte să fie „cool”

Credit foto: Politico.com

Piețele au reacționat timid, dar pozitiv, după ce Statele Unite au anunțat că au creat în ultima lună 223.000 de mii de locuri de muncă. Este a doua lună consecutiv când America introduce peste 200.000 de muncitori în câmpul muncii. Șomajul a scăzut de la 5,5% la 5,3%, cel mai mic număr de șomeri din aprilie 2008.

Investitorii nu au prins însă curaj, iar asta s-a reflectat pe bursă. Specialiștii se așteptau la și mai multe slujbe create în ultima luna, iar iminentul referendum din Grecia nu lasă mult loc pentru riscuri inutile. A fost de ajuns pentru Barack Obama, după o săptămână care, așa cum spune chiar el, va rămâne în istorie, să iasă în fața națiunii și să laude visul american.

„Ultimele șapte zile ar trebuie să ne aducă aminte că nu există nimic ce nu poate face America. Noi vorbeam despre clasa de mijloc înainte să fie cool să faci asta. În America, o zi grea de muncă merită să fie plătită corect. Este un principiu de bază de corectitudine: dacă muncești mai mult, ar trebui să fii plătit pentru asta. Economia clasei mijlocii funcționează. Suntem mai puternici împreună decât suntem separați. Nu numai că mai mulți oameni primesc asigurare medicală, dar firmele sunt capabile să înceapă să crească salariile muncitorilor. Rata celor care nu au asigurare în Statele Unite este la un nou record. Trebuie să facem oamenii să simtă că faptul că muncesc mult îi ajută într-un fel. Am adăugat 12,8 milioane de slujbe noi. Asta e bine, dar mai avem drum lung de parcurs. Și apropo, profesorii noștri sunt tot prost plătiți. Sunt 64 de luni la rând în care a crescut numărul de slujbe în sectorul privat, ceea ce este un nou record. În această dimineață am aflat că au fost create 223.000 de locuri noi de muncă luna trecută. Americii i-a fost întotdeauna mai bine când am fost toți împreună. Când toată lumea are o șansă reală”, a spus Barack Obama într-un discurs demn de candidat pentru cursa elecotrală. Mai mult, șeful statului nu a ezitat să râdă de numărul mare de republicani înscriși în cursa pentru Casa Albă.

După ce a vorbit de una dintre cele mai mari bătălii câștigate în mandatele sale, Obamacare – legea care permite tuturor locuitorilor din toate cele 50 de state americane să achiziţioneze asigurări de sănătate cu subvenţii de la Guvernul federal – președintele Obama a mai vorbit și de cealaltă mare victorie a ultimei săptămâni: legalizarea căsătoriei între homosexuali pe tot teritoriul țării.

„Libertatea să te căsătorești cu persoana pe care o iubești este acum a tuturor, iar asta e un lucru bun. Oriunde ai locui, este un moment special să fii american. Au fost niște săptămâni remarcabile pentru America”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares