Feb 1, 2023, 02:33

PNL a făcut lege pentru televiziuni. Fără atacuri la Justiție și fără cenzură politică

poza pnl

Comisiile juridică și de cultură ale Senatului iau marți în dezbatere o lege a presei audio-vizuale, inițiată de grupurile parlamentare ale PNL. Propunerea legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi furnizarea de servicii mass-media audiovizuale vizează reguli noi pentru CNA dar și reguli noi pentru posturile de televiziune, printre care „respectarea autorității și imparțialității puterii judecătorești”.

„Constituie cenzură orice intervenție făcută de oricare dintre persoanele care au sau nu responsabilități editoriale și care fac presiuni asupra producătorilor, realizatorilor, redactorilor ori moderatorilor programelor de radio și televiziune în sensul alterării conținutului editorial al serviciilor de programe”, se arată se arată în proiectul semnat de parlamentarii PNL, care instituie prevederea clauzei de conșțiință, pe baza căreia un jurnalist poate refuza să emită o informație care contravine cu principiile sale. Cenzura, potrivit proiectului, se pedepsește de către CNA cu amenzi între 500 de mii de lei și 1 milion de lei

Dezvăluirea unei surse de informare poate fi dictată doar de o instanță și doar în cazul în care este necesară pentru apărarea siguranței naționale și ordinii publice iar desfăsurarea de percheziții în sediile sau localurile radiodifuzorilor nu trebuie să prejudicieze libera exprimare a jurnaliștilor și nici nu poate suspenda difuzarea programelor, mai arată același proiect. Acesta mai spune că este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări ale persoanelor reținute pentru cercetări, arestate ori aflate în detenție fără acordul scris ale acestora. Fac excepție filmările și înregistrările realizate în locuri publice. Totodată, orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre definitivă.

Proiectul PNL mai spune că nu se pot difuza emisiuni editate, prezentate, moderate sau realizate de reprezentanți ai Guvernului, Președinției, partidelor politice. În cadrul emisiunilor informative trebuie să existe acuratețe, concordanță între imagini și informații, să se citeze sursa de la care s-au preluat informațiile și imaginile, cu execepția agențiilor de presă, iar în cazul unor catastrofe televiziunile trebuie să solicite și punctul de vedere al unui expert.

Proiectul a fost respins de Camera Deputaților și acum intră în dezbatere la Senat.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares