Feb 4, 2023, 19:41

PNL a început campania anti-Cioloș. Alina Gorghiu îl atacă din America. Iohannis, supărat pe liberali

blaga si gorghiu

Alina Gorghiu a anunțat, din America, unde se află într-o vizită alături de soțul său, Lucian Isar, că PNL intenționează să sesizeze CCR împotriva votului într-un tur pentru alegerea primarilor, acuzându-l pe premierul Dacian Cioloș că a decis să nu intervină pentru modificarea legii, „deși avea toată legitimitatea”

„PNL va continua să acționeze pentru revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi. Decizia premierului de a nu interveni în acest proces, deși avea toată legitimitatea, nu este finalul demersurilor noastre. Vom încerca, prin toate posibilitățile, să oferim românilor un sistem de vot mai bun, pe care toți îl doresc, dar nimeni, în afară de PNL, nu și-l asumă. Doar în Parlament sau prin sesizarea Curții Constituționale mai putem schimba ceva. Șansele sunt mici, dar vom merge până la capăt.”, a anunțat Alina Gorghiu.

În paralel, site-ul afiliat PNL Politic Scan, condus de Sebastian Lăzăroiu, consultant politic care lucrează, potrivit unor informații din partid, pentru formațiunea condusă de Blaga și Gorghiu, a publicat un atac virulent la adresa lui Dacian Cioloș, sub titlul „Cioloș, un Iliescu care nu vorbește rusa”, în care premierul este descris drept o „marionetă a sistemului: „Dacian Cioloș a fost scos la înaintare. La vremuri noi, oameni noi. Și, totuși, asemănarea cu Iliescu e izbitoare. Același prototip de lider: ezitant, alunecos, cu o aversiune înnăscută față de schimbare. Dar, desigur, charismatic și îndrăgit repede de majoritate. Misiunea lui nu e să se pună în fața oștilor și să fluture flamura revoluției, ci să le deturneze în orice alte direcții de la programul politic prea radical”

Decizia liberalilor de a se poziționa oficial împotriva lui Cioloș arată că liderii PNL au decis să își asume răceala pe care Palatul Cotroceni o manifestă de mai multă vreme în raport cu ei.

Insistențele Alinei Gorghiu pentru revenirea asupra votului pentru primari în două tururi l-au iritat pe Klaus Iohannis, susțin surse oficiale de la Președinție. Șeful statului nu este un suporter al acestui sistem, în calitatea sa de fost primar de succes fiind de părere că un edil bun trebuie să câștige alegerile fără a deveni prizonierul înțelegerilor politice între partide. Pe de altă parte, Iohannis a preceput campania extrem de zgomotoasă a PNL drept o ofensă la adresa sa, deoarece atunci când Parlamentul a modificat legile electorale, liberalii au votat în favoarea alegerilor într-un singur tur, iar el a promulgat legea fără comentarii (54 dintre deputații PNL au votat legea, doar 14 au votat împotrivă) Or, în situația actuală, PNL insistă ca Iohannis să combată o lege pe care el însuși a aprobat-o.

Președintele a perceput drept o ofensă, susțin sursele citate, și faptul că, după ce a încercat să le dea o mână de ajutor însoțindu-l pe Cristian Bușoi la acțiuni oficiale și declarând despre el că are potențial pentru Primăria Capitalei, Alina Gorghiu intenționează să îl retragă pe acesta din calitatea de candidat al partidului pentru București.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares