Apr 2, 2023, 08:31

PNL aruncă piatra: Ce-ar fi ca România să primească numai imigranţi creştini?

refugiati

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a declarat că va cere la întâlnirea parlamenarilor din comisiile de specialitate cu miniştrii de externe şi interne Bogdan Aurescu şi Gabriel Oprea, pe tema refugiaţilor, ca cei doi miniştri să spună dacă s-a luat în calcul posibilitatea ca România să primească, drept cotă impusă de CE, doar creştini. 

Stroe a spus, într-o conferinţă de presă, că România, ca singura ţară care mai are ambasadă în Siria, ar trebui să ceară ambasadei să spună dacă refugiaţii sunt refugiaţi veritabili sau sunt organizaţi de altcineva şi împinşi să vină în Europa.

„Este inutil să creem o stare de îndoială şi suspiciune în rândul populaţiei în legătură cu acest eveniment extrem de important. România are, ca stat membru al UE, avantaje şi prijilegii, dar, în egală măsură, şi responsabilităţi. Chiar dacă nu există tratate specifice, consider că România trebuie să facă parte din această mare familie europeneană şi să ofere răpunsuri clare serioase şi responsabile la această problemă pentru a nu genera îngrijorare în rândul populaţiei şi partenerilor externi”, a spus Stroe.

El a arătat că cei doi miniştri trebuie să răspundă în legătură cu faptul că România este printre puţinele ţări care mai au reprezentanţe diplomatice în Siria şi care este situaţia solicitărilor de viză sau repatriere a cetăţenilor români de origine sirian.

Stroe a spus că autorităţile române trebuie să răspundă şi care sunt criteriile de selecţie de împărţire a refugiaţilor între ţările membre, dacă vor fi găzduiţi cu prioritate cetăţenii sirieni creştini şi care sunt costurile estimative pentru asigurarea condiţiilor de găzduire.

El a adăugat că trebuie un răspuns şi în privinţa planului de reacţie în cazul în care vor intra în România elemente teroriste.

„Mâine voi face o propunere în şedinţa comisiilor de a ne implica direct şi concret în gestionarea problemei a celor care au expertiza necesară şi în cazul formării unui grup de lucru, voi propune ca parlamentarii să aibă reprezentanţi”, a mai spus Stroe.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares