Feb 4, 2023, 01:35

PNL face o lege care interzice aruncarea alimentelor la gunoi

alina

Parlamentarii PNL au semnat o iniţiativă care prevede ca magazinele şi restaurantele să doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, către orfelinate, cămine de bătrâni, spitale sau fundaţii, proiectul fiind susţinut şi de copreşedintele PNL Alina Gorghiu, anunță Mediafax.

Iniţativa i-a aparţinut deputatului PNL Florin Alexe şi este semnată de 52 de deputaţi şi senatori, mare parte de la PNL, dar şi de la UDMR şi grupul minorităţilor, altele decât cea maghiară. Legea pentru diminuarea risipei alimentare, cum a fost intitulat proiectul, se află la Senat, în expunerea de motive argumentându-se că alimentele al căror termen se aproprie de expirare reprezintă o „problemă economică serioasă” pentru vânzători, mare parte dintre aceştia neavând capacitatea de reprocesare a produselor, singura soluţie fiind predarea lor către incinerare.

Iniţiatorii mai spun că proiectul are două obiective: să reducă risipa alimentară şi să ajute organizaţiile non-guvernamentale cu rol social. Potrivit expunerii de motive, numai pentru alimentele care devin, din diferite motive, improprii consumului uman, sunt prevăzute alternative, cum ar fi consumul animal sau valorificarea energetică.

Propunerea legislativă prevede că alimentele vor fi donate către fundaţii, ONG-uri, cămine de bătrâni, orfelinate sau spitale, în baza unui contract semnat între agenţii comerciali şi personale juridice respective. De asemenea, agenţilor economici le este interzisă distrugerea intenţionată a produselor alimentare devenite improprii cosnumului uman, din cauza degradării naturale. În caz contrar, aceştia riscă amendă de 10.000 lei.

„În România se aruncă peste 1.7 milioane de tone de alimente comestibile în fiecare an. Magazinele şi restaurantele nu pot vinde produse care se apropie de expirare, chiar dacă ele sunt încă bune pentru consum. Pentru a diminua această risipă enormă, deputatul PNL, Florin Alexe, propune o lege prin care comercianţii să fie obligaţi să direcţioneze aceste produse către orfelinate, cămine de bătrâni sau ONG-uri care îi ajută pe cei nevoiaşi”, scrie Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares