Mar 30, 2023, 05:12

PNL îi cere lui Ciorbea să atace la CCR alegerea primarilor într-un singur tur

alina si blaga

PNL îi solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională articolul din legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale potrivit căruia alegerea primarilor se face într-un singur tur, a declarat, marţi, copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

”Scrisoare deschisă adresată Avocatului Poporului este un document de poziţie al PNL cu privire la necesitatea revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, afirmând că ”alegerea primarilor ar duce la corectarea erorii în privinţa standarului minim de reprezentativitate şi de legitimitate pe care trebuie să le îndeplinească alegerile”.

Ea a afirmat că revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu este o formulă nouă, întrucât s-a utilizat la alegerile locale din 1992, 1996, 2000, 2004 şi 2008.

În scrisoarea deschisă adresată Avocatului Poporului de PNL, liberalii îi cer Avocatului Poporului sesizarea ”cu celeritate” a Curţii Constituţionale în sensul ridicării excepţiei de neconstituţionalitate asupra articolului 101 alineatul 2 din Legea 115/2015 care prevede că alegerea primarilor se face într-un singur tur de scrutin.

Copreşedintele PNL a făcut un apel la PSD, îndemnându-i pe social-democraţi ”să scape de complexul celui de al doilea tur de scrutin”. ”Fac acest ultim apel la PSD să scape de complexul alegerilor care ar oferi legitimitate primarilor. M-aş bucura ca PSD să scape de complexul celui de al doilea tur”, a spus Gorghiu, afirmând că ”a face un lucru corect pare a fi un act de curaj din partea PSD”.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, citată de mediafax, că revenirea la alegerea primarilor în două tururi nu este posibilă prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, având în vedere în procedură parlamentară se află o lege pe această temă, soluţia cea mai potrivită fiind o ordonan?ă de urgen?ă.

”Sper să avem foarte curând întrevederi nu doar cu primul ministru, ci şi cu reprezentanţii tuturor. Încă nu am stabilit calendarul, dar mi-aş dori ca săptămâna aceasta să aibă loc toate toate aceste întâlniri”, a afirmat liderul liberal luni, poziţie pe care a reiterat-o şi marţi, după şedinţa conducerii PNL.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares