Mar 29, 2023, 09:18

PNL îl sfidează pe Iohannis: legea lui Crin Antonescu merge din nou la promulgare

crin si kiwi

Senatul a adoptat, miercuri, legea privind conferirea titlului de erou naţional lui Avram Iancu, iniţiată de Crin antonescu, respingând în acelaşi timp cererea de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, care a susţinut că actul normativ trebuie să respecte anumite criterii de natură procedurală şi legislativă.

Plenul Senatului a aprobat, în forma în care a fost trimisă la promulgare, „Legea pentru conferirea titlului de „Erou al Naţiunii Române” lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc”, cu 43 de voturi „pentru”, 8 împotrivă şi 11 abţineri.

Totodată, senatorii au respins raportul Comisiei de cultură, care a propus respingerea legii şi aprobareaa obiecţiilor transmise de preşedinte.

Potrivit Mediafax, legea prevede că „pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, se conferă fostului conducător al revoluţiei române 1848-1849 din Transilvania titlul de „Erou al Naţiunii Române”.

„Trăiesc o mare dezamăgire astăzi ca să văd că, de fiecare dată atunci când apare o problemă, Senatul e aproape de fiecare dată primul care cedează. Mi se pare că nu e în atribuţiile noastre să ne cedăm din prerogative. Eu nu cred, cu toată răspunderea, că Parlamentul României nu are dreptul să declare un erou al naţiunii erou naţional. Orice argument aţi aduce, nu cred că Parlamentul României nu are acest drept. E hotărârea dvs, dar aş vrea să vă aduc aminte că nu facem nimic pentru eroii neamului, nu facem nimic ca să-i cinstim (…) De fiecare dată când au apărut propuneri legislative fie să ne onorăm portul naţional, fie să cinstim o personalitate, de fiecare dată de obicei se aduce argument că să nu creăm un precedent, că or să vină şi alte regiuni, or să vină şi oltenii, or să vină şi moldovenii, or să propună şi alţi eroi naţionali. Şi care este problema, stimaţi colegi, că o să avem mai mulţi eroi naţionali? E bine că nu avem niciunul?”, a declarat senatorul PNL Mariana Câmpeanu, în timpul dezbaterilor.

La rândul său, senatorul PC Cristiana Anghel a spus că ?preşedintele are puterea să medalieze pe cine vrea dumnealui?.

„Preşedintele are puterea să medalieze pe cine vrea dumnealui, că e bun, că e rău, că e român, că e cinstit, că e corect, că e anchetat penal, cum citeam zilele trecute, nu contează, dumnealui poate să facă ce vrea. De ce să cedăm dreptul acesta al nostru? Avem mai mulţi Avram Iancu? Ce reprezintă Avram Iancu pentru noi? Doar pentru faptul că domnul preşedinte şi-a permis să facă lucrul acesta? (…) Eu zic să nu cedăm şi să votăm aşa cum am votat şi prima dată”, a afirmat Cristiana Anghel.

Senatorul PSD Ilie Sârbu a criticat faptul că cei doi iniţiatori ai proiectului de lege nu se află în sală pentru a susţine în continuare legea, precizând, pe de altă parte, că Avram Iancu este erou naţional „în conştiinţa neamului şi fără prevederile astea şi va rămâne”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares