Cam așa ar trebui să sune în urechile liberalilor mesajul transmis în această dimineaţă de Dacian Cioloş în interviul de la RFI. Imediat ce fostul premier tehnocrat a anunţat că „ia în calcul” crearea unui partid nou dacă va fi în continuare refuzat pentru o construcţie comună cu USR şi PNL, au început să curgă ironiile la adresa lui, din cauza indeciziei sugerată de formularea anunțului. Ce a făcut Cioloş astăzi a fost însă nu să anunţe că își face partid, ci că dă un ultimatul PNL-ului: Te trezeşti sau mori!
„Luăm în calcul foarte serios inclusiv un proiect politic nou, deci un proiect politic, o mişcare politică sau un partid politic. Indiferent de opţiunea pe care o vom avea, obiectivul nostru este să putem contribui la un proiect politic credibil sau o alternativă politică credibilă pentru viitoarele alegeri„, a spus Cioloş. Mesajul său a urmărit să genereze un fior de teamă în rândul liberalilor, pentru că, în starea de disoluţie în care se găseşte acum partidul lor, numai un alt partid de dreapta care să se adreseze mişcării #rezist nu le mai trebuie.
La trei luni de la alegeri, PNL nu numai că nu a învăţat nimic din greșelile făcute în campania electorală, dar se lasă tocat mărunt pe interior de multiplele aripi şi aripioare care duc lupte izvorâte din ranchiuni personale împinse la extrem şi, mai nou, din interese bisericeşti, care primează în faţa oricăror alte agende publice. Nu mai departe de ieri şi alaltăieri liberalii aproape că s-au luat de păr la grupul de la Camera Deputaţilor, făcând lobby împotriva parteneriatului civil şi în favoarea intereselor Coaliției pentru familie.
Gorghiu se ceartă cu Bolojan, Bolojan cu Buşoi, Buşoi cu Falcă, Orban cu Iohannis şi toată lumea cu Cioloş. Între timp, dincolo de gardul partidului, timpul curge şi nu mai are răbdare până se trezesc urmaşii lui Brătianu. Vin alegerile prezidenţiale din 2019, Iohannis nu are un vehicul politic care să îl ducă spre Cotroceni, în timp ce PSD are cel puţin 3 candidaţi de forţă – Firea, Dragnea şi Ponta.
Ideea unificării Dreptei a apărut chiar înainte de alegeri, şi trebuia să fie concretizată imediat după, când, în ianuarie, Cioloş a încercat să își anunţe, timid, continuarea proiectului politic, împreună cu USR şi PNL. Chiar şi Băsescu înţelesese asta, renunţând la şefia PMP pentru a uşura o ulterioară fuziune sau cel puţin o alianţă. USR nu a formulat un refuz, dar nici nu s-a înghesuit să finalizeze ceva în sensul unei construcţii. Nicușor Dan are propriile probleme în partid, de la incapacitatea definirii doctrinare până la controlul asupra propriilor parlamentari. USR-iştii funcționează ca o fanfară cu instrumente dezacordate în care fiecare cântă altă partitură. Nici măcar nu au reuşit până acum să reţină numele colegilor de grup din parlament, nu au şedinţe de partid, nu se coordonează şi nu au nicio strategie coerentă. Singura iniţiativă depusă în Parlament până acum de USR este o modificare a Codului Rutier pentru micşorarea amenzilor pentru bicicliştii care încalcă regulile de circulaţie. Pe proiecte majore însă nu reușesc să treacă de condiţia lor anterioară din viaţa ONG-istă – echipă de zgomote şi atât.
PNL însă a închis zgomotos uşa în nasul fostului premier, pe principiul dacă îl prindem pe aici îi rupem picioarele. Cioloş este acum dușmanul lor numărul 1, cel din cauza cărora au pierdut alegerile. Când aud de Cioloş, liberalii intră în roşu şi nimic nu mai poate fi discutat raţional. Reacţia lor după declaraţia lui de azi a fost aceea de a strânge rândurile pentru a-i bara drumul spre partid. Pe aici Cioloş nu trece! Nu îi pot ierta ezitările din campanie, declarațiile contradictorii, refuzul de a fi prezent pe afișele lor de campanie, aducerea lui Felix Tătaru ca strateg, inconsecvenţa şi inconsistenţa.
Ceea ce nu văd liberalii, ocupaţi cu umorile, este că în România nu există Opoziţie. Singura Opoziţie este strada, ceea ce, desigur, este sănătos într-o societate, dar strada nu poate ţine locul partidelor, pentru că atunci nu ar mai fi democraţie, ci altceva, ceva ce contravine exact principiilor liberale.
Ceea ce nu văd liberalii este că singura voce de Opoziţie faţă de actualul Guvern şi faţă de măsurile economice luate de acesta este, culmea, Victor Ponta. Şi probabil că în curând noul său partid va fi o voce clară şi tenace în Parlament.
Ceea ce nu văd liberalii este că dacă Cioloş, ezitant cum e, își face un partid, PNL va rămâne fără electorat. Pentru că din #rezist a rezultat o lecţie: societatea își construieşte singură tratamente la bolile politice. Doar că PNL pare deja în fază terminală.
0 Comentarii