Iun 4, 2023, 00:45

Polonia renunţă la democraţie şi la statul de drept: Ministrul Justiţiei va deţine şi funcţia de procuror general

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Dreptate si Justitie

Camera inferioară a parlamentului de la Varșovia, dominată de partidul conservator al lui Jaroslaw Kaczynski, a adoptat joi o lege controversată care supune Parchetul și procurorii sub controlul direct al ministrului justiției, anunță AFP, citată de Agerpres

În baza noului text, funcția de procuror general va fi exercitată de ministru. Acesta va avea, de asemenea, dreptul de a interveni în fiecare anchetă, pe lângă orice procuror.

Legea a fost votată de 236 de deputați, 209 i s-au opus, iar opt s-au abținut. Ea anulează reforma introdusă în 2009 de majoritatea centristă precedentă care a făcut din Parchet o instituție independentă de puterea politică.

Toate formațiunile din opoziție i-au reproșat partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la putere din octombrie, că „politizează” din nou Parchetul.

În opinia conservatorilor, astfel se pune capăt unei „experiențe complet ratate” a precedentei coaliții guvernamentale, care, potrivit acestora, a diminuat responsabilitatea acțiunilor Parchetului.

Noua lege modifică structurile Parchetului la nivel național și regional, fapt ce, în opinia opoziției, ar putea servi ca pretext supravegherii procurorilor.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares