Iul 31, 2021, 12:25

Polonia sfidează SUA și nu îl extrădează pe regizorul Roman Polanski, cercetat pentru viol

polanski

Un complet de judecată din Cracovia (sudul Poloniei) a respins extrădarea în Statele Unite a lui Roman Polanski, acuzat de violarea unei minore, pe motiv că aceasta ar încălca legea poloneză. Procesul a avut loc în absența regizorului franco-polonez pentru că Polanski, 82 de ani, care se află la Cracovia, a decis să nu vină la tribunal „din motive emoționale”.

Statele Unite au adresat Poloniei în luna ianuarie o cerere de extrădare a lui Roman Polanski, după ce acesta a avut o apariție publică la Varșovia. Potrivit legii poloneze, este de competența tribunalului să decidă în privința unei astfel de cereri. Dacă o refuză, dosarul este încheiat și, dacă o acceptă, decizia finală îi aparține ministrului justiției.

Un fost ministru al justiției și personalitate marcantă a dreptei conservatoare învingătoare în alegerile legislative din Polonia, s-a pronunțat joi în favoarea extrădării. „Ar trebui să autorizăm extrădarea domnului Polanski. Nu putem proteja pe nimeni față de responsabilitatea pentru un act atât de odios cum este abuzul asupra unei minore. Pedofilia este un rău care trebuie judecat”, a declarat joi Zbigniew Ziobro, ales deputat pe listele partidului Lege și Justiție al lui Jaroslaw Kaczynski.

La începutul lunii octombrie, Kaczynski afirmase deja că „respinge ideea de a grația pe cineva pentru simplul fapt că este un regizor eminent, cunoscut la scară mondială”.

În 1977, în California, Roman Polanski, care avea atunci 43 de ani, a fost judecat pentru violarea tinerei Samantha Geimer, de 13 ani, potrivit Agerpres. După 42 de zile de închisoare și eliberarea pe cauțiune, cineastul, care se recunoscuse vinovat de „raporturi sexuale ilegale” cu o minoră, a fugit din Statele Unite înainte de citirea verdictului, temându-se de o pedeapsă grea.

În Polonia nu a fost luată nicio măsură preventivă împotriva lui Polanski, cetățean polonez și francez, care este liber să se deplaseze unde dorește.

0 Comentarii

Shares