Mar 25, 2023, 00:03

Ponta a pierdut şansa de a lua locul lui Zgonea. Dragnea nu vrea să îi dea a treia funcţie în stat

ponta si zgonea

Liviu Dragnea a cerut mandat de la PSD ca înlocuitorul lui Zgonea la Camera Deputaţilor să fie decis de Biroul Politic, adică de vicepreşedinţi. Ceea ce înseamnă că, oficial, Victor Ponta a pierdut orice şansă de a primi a treia funcţie în stat, având în vedere că nu are nicio susţinere în rândul vicepreşedinţilor. Nici Liviu Dragnea nu are vreo intenţie de a-l propune pe fostul premier, pentru că acesta ar avea o funcţie cu mare greutate în stat, ceea ce i-ar da o şi mai mare greutate în partid.

Revocarea lui Zgonea se va produce mâine, când plenul Camerei Deputaţilor va trebui să voteze vacantarea funcţiei de preşedinte.

Dragnea, a anunţat astăzi că i-a cerut liderului deputaţilor social-democraţi, Florin Pâslaru, să urgenteze procedurile în vederea revocării lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, adăugând că, ulterior, se va decide în cadrul Biroului Permanent Naţional al partidului cu privire la înlocuitorul acestuia.

‘În ceea ce priveşte nominalizarea unui membru PSD din Camera Deputaţilor ca posibil înlocuitor al lui Valeriu Zgonea am luat mandatul Comitetului Executiv Naţional pentru ca BPN-ul să hotărască acest lucru, urmând să facem o analiză serioasă’, a declarat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CExN al PSD.

El a afirmat că PSD are o ‘listă lungă’ de posibili înlocuitori ai lui Valeriu Zgonea la şefia Camerei Deputaţilor, întrebat dacă social-democraţi au o ‘listă scurtă’ de nume în acest sens.

‘Avem o listă lungă. PSD e un partid foarte mare, care tocmai a reputat o victorie foarte mare. În Biroul Permanent Naţional, exact după momentul în care postul va rămâne vacant, vom avea o discuţie şi vom lua o decizie. De ce îmi iau această măsură de siguranţă? Sunt foarte supărat, pentru am înţeles că a ieşit domnul Zgonea într-o altă conferinţă de presă în care a spus, iarăşi, că a identificat nişte probleme procedurale, ilegalităţi, nu mai ştiu. Eu i-am transmis domnului Pâslaru, colegul meu, liderul de grup, şi îi spun şi acum, că dacă şi de data asta se vor împiedica în proceduri nu mai poate rămâne lider de grup. Şi o să mă gândesc serios şi la colegii mei care sunt în Biroul permanent al Camerei, pentru că ar fi ruşinos, dincolo de faptul că este un cetăţean care s-a legat de scaun. Asta e problema dumnealui, dar ar fi ruşinos pentru noi ca grup parlamentar şi pentru celelalte grupuri care ne susţin să nu putem elibera acea funcţie care e ocupată acum de cineva fără
de partid’, a declarat Dragnea.

Preşedintele PSD a adăugat că şi din acest motiv nu vrea să pronunţe niciun nume de înlocuitor. ‘Din acest motiv, nu vreau să-l creăm şi noi pe Predoiu al nostru, ‘preşedintele to be elected’. Chiar nu vrem să ajungem în situaţia aceasta”, a susţinut Liviu Dragnea.

Președintele Camerei Deputaților a trimis marți o scrisoare Biroului permanent în care solicită retragerea de pe ordinea de zi a hotărârii de modificare a Regulamentului, prin care poate fi revocat mai ușor din funcție, pe motiv că este ilegală.

„Am înaintat Biroului permanent un document în care am cerut Comitetului liderilor să scoată de pe ordinea de zi un punct care, din perspectiva mea, încalcă câteva zeci de articole ale Regulamentului și generează un precedent extrem de periculos pentru democrația din România. Nu a existat o inițiativă legislativă căreia să îi fie asimilat proiectul de hotărâre de modificare a Regulamentului Camerei (hotărârea prin care se modifică articolul privind revocarea președintelui Camerei Deputaților — n.r.). Mai pe românește, în fals, a fost introdus un punct pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților sub identitatea de PHCD 50 care nu are niciun inițiator, nicio comisie parlamentară nu l-a inițiat, niciun grup de parlamentari nu a inițiat această hotărâre de modificare a Regulamentului”, a explicat președintele Camerei, Valeriu Zgonea, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a adăugat că secretarul general al Camerei Deputaților are obligația să identifice cum a apărut pe ordinea de zi, într-un document oficial, timp de câteva săptămâni consecutiv, un document care nu respectă prevederile legale.

„Grav este că cel care astăzi este gardianul respectării Regulamentului, adică Comisia pentru Regulament, a trimis un raport sub semnătura președintelui către Biroul permanent, acest raport nespecificând cine sunt inițiatorii, care este perioada de depunere a amendamentelor. Proiectul de hotărâre respectă aceleași proceduri pe care le respectă un proiect de lege — inițiatorii pot fi o comisie parlamentară sau un grup de parlamentari. Acest proiect trebuie să fie trimis sub semnătura inițiatorilor către Bp, care îl înregistrează, stabilește o perioadă pentru amendamente, dacă sunt avize de la alte comisii și o perioadă de depunere a raportului. Aceste trei obligații nu au fost îndeplinite”, a arătat Zgonea.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares