Iun 7, 2023, 12:33

Mogulul defrişărilor face lobby la Ponta

SURSA: gov.ro

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta în care ameninţă că va face concedieri dacă noul Cod Silvic va trece de Parlament în forma actuală. Compania este nemulţumită de introducerea unei limite de 30% în exploatarea unei specii de arbori din pădurile României.

„Articolul meţionat încalcă ajutorul de stat acordat şi principiile statuate în Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene”. Acest articol încalcă legile europene ale competiţiei şi va pericilita tratatele bilaterale pentru investiţii între România şi Austria (…) ceea ce va face ca România să fie chemată în faţa Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Referitoare la Investiţii, din Washington.

Aceeaşi companie austriacă reaminteşte că a plătit bugetului României 28 de milioane de euro în 2013 sub formă de impozite şi contribuţii sociale şi are 2.600 de angajaţi, număr care va creşte anul acesta la 3.150. În plus, mai spun ci de la Holzindustrie Schweighofer, investiţia totală făcută în România se ridică la 778 de milioane de euro.

amenintare„Închiderea activităţii din România va produce pagube de 150 de milioane de euro bugetului statului şi va afecta direct mai multe companii (servicii de transport, activităţi portuare, servicii feroviare). Dacă articolul va fi votat, se va ajunge la concedieri ale angajaţilor, ceea ce nu este un scenariu de dorit pentru România”, mai scrie compania austriacă.

Consiliul Concurenţei a cerut astăzi un punct de vedere de la Comisia Europeană cu privire la impunerea limitei de 30% în exploatarea pădurilor. Asta pentru că, dacă articolul ar fi adoptat, ar putea fi declanşată o procedură de infringement împotriva ţării noastre.

Potrivit unui document recent al Corpului de Control al Guvernului, Holzindustrie Schweighofer a păgubit Romsilva cu peste 2 milioane de lei. Direcţia Silvică Maramures a încheiat acte adiţionale la contractele de exploatare semnate cu austriecii de la Holzindustrie şi firma Sitel SA, fără ca acestea să facă dovada menţinerii activităţii de prelucrare a lemnului. Timp de patru ani, Holzindustrie a exploatat mai puţin de 130.000 mc masă lemnoasă, faţă de 200.000 mc, conform contractului.  Corpul de control al primului ministru a sesizat deja procurorii anticorupţie cu privire la infracţiunile silvice, falsurile intelectuale şi abuzurile în serviciu săvârşite de reprezentanţi ai Direcţiei Silvie Maramureş.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares