Iun 7, 2023, 15:56

Ponta despre Raluca Prună: „Ori e căzută în cap, ori trebuie să plece”

ponta

Fostul premier Victor Ponta a comentat, luni, la Parlament, declarațiile ministrului Justiției despre ordonanța privind interceptările, el susținând că un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului sunt un lux „ori e căzut în cap, ori trebuie să plece”.

„Mie mi se pare totuși că drepturile fundamentale nu sunt un lux. Așa mi se pare mie. Dacă am greșit, ‘voi urmări cu atenție și preocupare’ de acum încolo. Nu m-am pronunțat pe ordonanță (n.r. — privind interceptările), că nu sunt eu cel care trebuie să mă pronunț. Un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului în anul 2016 sunt un lux ori e căzut în cap, ori trebuie să plece căzută de Parlament. Așa cred eu. Dacă greșesc… Dvs., dacă sunteți bucuroși că drepturile fundamentale sunt un lux, atunci rămânem așa”, a declarat Ponta la finalul ședinței grupurilor parlamentare PSD, citat de Agerpres.

Întrebat dacă a propus în ședință depunerea unei moțiuni simple pe justiție, Victor Ponta a răspuns: „Nu. Într-o viață anterioară. În viața actuală, nu”.

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a precizat că ordonanța adoptată vineri de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective, subliniind că SRI nu a primit absolut nicio competență pe care nu o avea.

”Câteva clarificări esențiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 — Ordonanțele de urgență sunt acte cu putere de lege. 2 — OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi și libertăți, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală și o combatere a infracționalității slabe, discuția despre drepturi e un lux teoretic. 3 — SRI nu a primit absolut nicio competență pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competențele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracțiuni din titlul X din Codul Penal și terorism. Pentru toate aceste infracțiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva — nu polițist, fie el și judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepție. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, a scris ministrul, luni, pe Facebook.

Vineri, Guvernul a adoptat, într-o ședință specială, ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Potrivit OUG, procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares