Iun 6, 2023, 05:42

Ponta: NU demisionez!

ponta tariceanu

Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit duminică, la ora 10.00, pentru a discuta situaţia liderului PSD, premierul Victor Ponta. Şedinţa a fost organizată în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Premierul a declarat, după şedinţă, că este dator să ofere o serie de explicaţii românilor, parlamentarilor şi celor care au votat în decembrie, și că nu va demisiona.

Ponta a declarat că are încredere în Justiţie, dar se consideră nevinovat. El va merge în faţa procurorilor de câte ori este solicitat.

Nu mă consider o victimă. Sunt un om politic, sunt un luptător şi am datoria să lupt pentru ce e drept. Am dretul de a spune că acuzarea mea pentru fapte din urmă cu 7-8 ani are legătură directă cu evenimente care s-au întâmplat recent”, a spus Ponta, adăugând că scopul a ceea ce se întâmplă este schimbarea Guvernului.

 „Aducerea acuzaţiilor politici are ca scop demisia guvernului şi schimbarea majorităţii. Are legătură mai ales cu votul în cazul Şova. Vreau să cred că justiţia nu poate să intervină în politică”, a precizat el.

Ponta a susţinut că demisia ar fi „cel mai simplu lucru” pentru familia sa, însă dacă aceasta ar fi impusă de un procuror ar fi  „un lucru îngrozitor pentru România”.

Premierul a spus că va contesta acuzaţiile. Victor Ponta, a anunţat că nu demisionează şi că nu intenţionează să se lupte cu justiţia, dar că va contesta ordonanţa procurorului şi îşi va pleda nevinovăţia, apreciind şi că procurorii au reacţionat la evenimente politice

Ponta a afirmat că Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament, eventual la dezbaterea, săptămâna viitoare, a moţiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu şi la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o „lovitură de stat”, şi a apreciat că nu există la acest moment o criză politică.

El a precizat că, marţi sau miercuri, se va prezenta în faţa procurorului pentru a-şi susţine cu date nevinovăţia.

El a declarat că nu se consideră o victimă, amintind de cazul Rarinca.

Premierul a spus că Justiţia nu înseamnă încercarea de eliminare a liderilor politici.

Ponta spune că a fost mereu un om puternic şi nu se consideră o victimă. El vrea să îşi demonstreze vinovăţia şi să contribuie la realizarea unui sistem care să nu mai permită abuzuri.

Guvernul trebuie investit şi demis doar prin metodele democratice cunoscute. Ponta spune că nu vrea să facă justiţie la televizor.

Ponta arată că în 2007-2008 nu deţinea funcţii în stat, iar PSD era în opoziţie. Acuzaţiile au fost formulate deMonica Macovei în 2009.

Premierul spune că nu a fost niciodată asociat în cabinetul de avocatură al lui Şova.

Ponta spune că presa a scris despre 17 acuzaţii de fals. Este vorba despre 17 facturi care s-au plătit prin bancă. Controalele făcute au dovedit că s-a procedat perfect legal.

În privinţa acuzaţiei de complicitate la evaziune a lui Şova, premierul declară că nu a avut legătur cu activitatea contabilă a cabinetului fostului ministru. ANAF, condus de Blejnar, a anunţat că nu e vorba de evaziune.

Privind acuzaţia că a primit bani de la Şova, premierul a spus că are două contracte din 2006, iar apartamentele au costat peste 100.000 de euro fiecare.

Premierul a spus că va merge în faţa procurorului pentru a contesta ordonanţa şi va prezenta documentele menţionate atuni când va fi chemat.

Ponta spune că un premier care este acuzat că a încălcat legea nu poate continua. El arată că aducerea acuzaţiilor în acest moment are ca scop dărâmarea Guvernului şi schimbarea majorităţii.

Premierul susţine că Parlamentul şi Guvernul trebuie, probabil, eliminate din mecanismul de luare a deciziilor, altfel se declanşează urmărirea penală.

Ponta spune că Iohannis a candidat deşi a fost trimis în judecată. El a repins apelul lui Traian Băsescu care i-a solicitat demisia. Ponta a declarat că Atanasiu e în conflict de interese pentru că a semnat contractele lui Şova şi ale Alinei Gorghiu.

„Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine şi familia mea”, a declarat premierul. Schimbarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare prin decizia unui procuror reprezintă o perspectivă îngrozitoare la care Ponta nu vrea să fie părtaş.

Guvernul îşi face datoria şi nu a făcut nimic greşit.

Dacă moţiunea este respinsă, Guvernul trebuie să ducă mai departe proiectele importante, legate de legea electorală, codul fiscal, masterplanul pe transport.

Premierul spune că este pregătit să colaboreze cu partidele şi cu preşedintele.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares