Mar 29, 2023, 18:45

Ponta: nu există pericolul sosirii imigranților în România. Trebuie combătută xenofobia

imigranti

„Am informat astăzi membrii Camerei Deputaților că România își va asuma toate obligațiile care decurg din convențiile internaționale privind gestionarea problemei refugiaților și protecția copiilor. Vom implementa decizia Consiliului JAI și toate deciziile luate pe plan european, în baza tratatelor curente. Este important ca poziția României să fie una de sprijin, cu atât mai mult cu cât țara noastră nu se confruntă cu o presiune migraționistă în acest moment. Dar soluția pe termen lung este o relație bună a UE cu Turcia și Iordania, combaterea terorismului în Siria și sprijin pentru reconstrucția acestui stat. Este mai eficient să venim în sprijinul acestor țări decât să construim ziduri, garduri sau să încălcăm normele internaționale, cum a făcut o țară vecină!”, a anunțat luni Victor Ponta

Prezent la „Ora primului-ministru” ce a avut ca temă criza refugiaților, șeful Executivului a subliniat că România își asumă toate obligațiile care îi revin în baza tuturor convențiilor internaționale privind protecția refugiaților, cele privind protecția copiilor în mod special.

„Fiind membri ai UE, respectăm deciziile luate în plan european pe baza tratatelor europene și cred că poziția României trebuie să fie de solidaritate, de sprijin și de colaborare în ceea ce reprezintă în acest moment o mare provocare pentru UE”, a afirmat premierul, citat de Agerpres.

El a precizat că, din datele puse la dispoziție de MAI, anul acesta au fost 944 de cereri de azil, față de 900 anul trecut.

„Astăzi nu există o presiune specială din punct de vedere migraționist la adresa României. Din datele pe care MAI le-a pus la dispoziție, până la data de 1 octombrie anul acesta cereri de azil au fost 944, față de 900 în cursul anului 2014. (…) În luna august, de exemplu, am avut doar 18 cereri de azil. Străini returnați sub escortă — 172, față de 111 în 2014, străini luați în custodie publică — 152. Deci, practic, nu există în mod real, astăzi, când vorbim, o presiune specială, dincolo de ceea ce s-a întâmplat în mod constant în fiecare an”, a explicat premierul.

Șeful Executivului a menționat că au fost operaționalizate două tabere, la Lunga și la Moravița, fiecare având capacitatea de cazare de 500 de persoane. „Însă, până în acest moment nu a fost nevoie să le folosim”, a spus premierul.

În opinia premierului, ar fi nevoie ca în România să fie instituționalizată o coaliție pentru integrarea refugiaților, compusă din instituții publice și reprezentanți ai societății civile, care să pregătească în cel mai scurt timp modificările necesare pe mai multe paliere, în primul rând, legislația. El a precizat că trebuie o atenție mai mare și în ceea ce privește „partea de logistică și de acordare a documentelor absolut necesare prevăzute în instrumentele internaționale”.

„În al treilea rând, integrarea locală și am discutat cu reprezentanții autorităților locale care sunt dispuși să sprijine mai departe aceste eforturi. În al patrulea rând, la nivel instituțional, accesul persoanelor care au statutul de refugiat la educație, sănătate, locuri de muncă, sistemul bancar și toate celelalte servicii care să îi ajute să se integreze în societate, nu să rămână, practic, pe cheltuiala publică. În al cincilea rând, efortul comun, instituții publice, societate civilă de comunicare publică, pentru a combate xenofobia, populismul și demagogia, care în această perioadă au renăscut, folosind o temă falsă a refugiaților care, iată, în realitate nu există la nivel de criză în România, pentru scopuri politice și pentru a genera în societate o tensiune artificială”, a spus premierul Victor Ponta.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares